Извршни комитет СНСД-а: СДС и ПДП одбацили српско јединство

Срна
Извршни комитет СНСД-а: СДС и ПДП одбацили српско јединство

БАЊАЛУКА - Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је данас да Извршни комитет СНСД-а одбацује закон о Високом судском и тужилачком савјету (ВСТС) БиХ који је усвојен на сједници Представничког дома Парламента БиХ, те да је задужио делегате СНСД-а у Дому народа да га одбију.

- Извршни комитет сматра да је гласање посланика СДС-а и ПДП-а у вези са Законом о ВСТС-у еклатантан примјер издаје интереса Српске, односно примјер продужене издаје јер су тиме прекршени закључци Народне скупштине Српске - рекао је Додик на конференцији за новинаре послије сједнице Извршног комитета СНСД-а у Бањалуци.

Према његовим ријечима, Извршни комитет је констатовао да су СДС и ПДП из поданичких разлога исказаних кроз реализацију закључака СДА, одбацили српско јединство и одбрану Републике Српске на нивоу БиХ.

- Изражавамо жаљење због тога. СДС и ПДП су радне јединице СДА у Српској, које су веома опасне за Републику Српску и њене интересе, а значајно и за њену будућност - каже Додик.
Он је истакао да је усвајање овог закона доказ реализације захтјева СДА.

- СНСД је задужио своје функционере да разговарају са страним представницима у БиХ како би представили аргументе и ставове Српске у вези са актуелном ситуацијом. СНСД ће наставити да чини напоре како би био обезбијеђен дијалог у БиХ и позива представнике конститутивних народа и два ентитета да тај дијалог успоставе - нагласио је Додик.

Додик је навео да је Извршни комитет одбацио и осудио пријетње високог представника Валентина Инцка Републици Српској и њеним функционерима.

- То је још један доказ да је Инцко у служби бошњачких интереса у БиХ и да је изгубио кредибилитет. Влада Српске о томе треба да обавијести потписнике Дејтонског споразума, земље свједоке потписивања тог споразума и Савјет безбједности УН јер је Инцко годинама кршио Анекс 10 Дејтонског споразума - рекао је он.
Према његовим ријечима, Извршни комитет СНСД-а одбацио је и 1. март као празник БиХ јер, како је нагласио, то није проглашено ниједним актом на нивоу БиХ.

- То је лажна представа и покушај мајоризације у БиХ. Непримјерен је одлазак страних представника на ту квази манифестацију јер они доприносе да једно неријешено питање постане још сложеније - упозорио је Додик.

Он је додао да Извршни комитет тражи од посланичког клуба СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске да на првој сједници предложи нови Пословник о раду Народне скупштине да би била обезбијеђена демократска процедура и враћен њен углед.
- Углед је урушен понашањем опозиционих партија које су злоупотријебиле процедуре и покушавају деградирати улогу Народне скупштине - каже Додик.

Према његовим ријечима, руководство странке је задужено да организује састанак са коалиционим партнерима како би анализирали сарадњу и утврдили најширу могућу платформу за одбрану Српске чији су интереси угрожени заједничком активношћу бошњачких политичких странака и међународног фактора у БиХ.

Додик је истакао да СНСД очекује од Владе Српске да покрене питање увида у рад и утврђивања одговорности за кршење прописа у раду Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИП).

- То се односи на рад на плану уписа у катастар земљишта јавних институција као што је град Бањалука. Добили смо информацију да је било пропуста у РУГИП-у и да су на бази неправоснажних судских одлука вршена укњижења која су била основ за одлуке Уставног суда БиХ - нагласио је Додик.

Он је додао да је испуњен један од закључака са прошлоседмичне сједнице Извршног комитета и у парламентарну процедуру упућен Приједлог закона који предвиђа елиминацију страних судија из Уставног суда БиХ.

-Приједлог закона смо доставили са легитимним представницима хрватских политичких интереса у БиХ. И даље позивамо на дијалог и очекујем да ће расправа у Представничком дому показати неопходност да то питање буде регулисано - истакао је Додик.

Коњевић Поље

Милорад Додик сматра да не треба измјештати православну цркву у Коњевић Пољу из дворишта Фате Орловић, како је то наложено у одлуци Суда за људска права из Стразбура, "док се све не ријеши".

- Раније сам рекао да треба, а сад мислим да не треба, јер док се све не рјеши нема никаквог рјешења - рекао је новинарима у Бањалуци Додик, који је и предсједник СНСД-а.

Он каже да као човјек мисли да то питање треба бити ријешено, али да као функционер сматра да то не треба учинити док се сва питања не ријеше у међусобним односима, макар се радило и о Суду за људска права.

-Нека тај суд ријеши питање "Сејдић и Финци" - истакао је Додик.
одлука Суда за људска права из Стразбура по тужби Фате Орловић против БиХ постала је коначна почетком ове године, а БиХ се обавезује да у року од три мјесеца од постанка пресуде правоснажном предузме наложене мјере у пресуди.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана