Додик: Посјета Кини биће прилика за дефинисање свих сегмената договора

Срна
Додик: Посјета Кини биће прилика за дефинисање свих сегмената договора

Смедерево - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Смедереву да ће у наредних неколико мјесеци отпутовати у Кину, што ће бити прилика да се дефинишу сви сегменти договора који су постигнути у Београду са представницима кинеских компанија које ће учествовати у неким од инфраструктурних пројеката у Српској.

Додик је истакао да му је част што се састао са предсједником Кине Си Ђинпингом и да га је импресионирала чињеница да је упознат о пројектима које Кина има на простору Српске, као и то да је кинески предсједник охрабрио даље разговоре и сарадњу.

Он је рекао да је Си Ђинпингу захвалио за веома успјешну реализацију пројекта Термоелектране "Станари" која већ ради и за разговоре са кинеским партнерима, који би требало да доведу до изградње нове термоелектране у Гацку, али и ауто-путева које Српска жели да изгради.

"Си Ђинпинг је охрабрио да се што више разговара и сарађује са кинеским партнерима и у том погледу мислим да му је позната и ситуација у БиХ, у којој Република Српска успјешно сарађује са Кинезима", додао је предсједник Српске.

Додик је истакао да је његов сусрет са Си Ђинпингом и представницима кинеских компанија био веома важан за Републику Српску и њену даљу афирмацију.

Он је подсјетио да је јуче у Београду потписан протокол са кинеском компанијом о изградњи ТЕ Гацко.

"Разговарали смо и са осталим кинеским партнерима - њиховом Развојном банком о изградњи ауто-пута који Српску треба да споји са Србијом, дакле дионица од границе према Бијељини и Брчком и ауто-путу од Бањалуке до Приједора, што су ствари које су у финализацији договора", рекао је Додик.

Он је потврдио да је током сусрета са неким од чланова бројне кинеске делегације било ријечи о финансијском учешћу њихових банака и других пословних система на тржишту Републике Српске.

"Разговарао сам о томе да успоставимо слободне економске зоне по узору на оно што можемо да видимо у Кини, које повлачи отварање много радних мјеста. То су ствари о којим смо разговарали и на неки начин финализирали", рекао је предсједник Српске.

Говорећи о покретању смедеревске "Железаре", коју је данас посјетио заједно са највишим званичницима Кине и Србије, Додик је новинарима рекао да је стављање тог капацитета "на здраве ноге" од велике важности и за Републику Српску.

"Република Српска има одређене жељезне руде које овдје традиционално пласирамо, прије свега, Љубија и веома је заинтересована да ова жељезара ради. Чињеница да је смедеревску жЖелезаруж преузела једна од највећих компанија у свијету говори да ће се производња успоставити, а самим тим и наше могућности за пласман биће далеко веће", закључио је Додик.

Коментаришући чињеницу да су га приликом обиласка "Железаре" присутни грађани поздравили овацијама Додик је рекао да се у Србији увијек добро осјећа и да му је драго што је био у Смедереву и уопште дио протокола у вези са посјетом кинеског предсједника у Србији.

Наставак сарадње Српске и Кине 

 Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствовао је свечаности у Жељезари Смедерево у чију је реконструкцију уложен кинески капитал, а која је приређена у част доласка предсједника Кине Си Ђинпинга у Србију.

Предсједник Српске присуствовао је и пријему који је премијер Србије Александар Вучић приредио у вили "Златни брег" у Смедереву, у част кинеског предсједника Си Ђинпига и делегације Кине. Пријем је уприличен након обиласка Жељезаре.

Смедеревска Жељезара важна је и за Републику Српску у смислу пласмана жељезне руде из Љубије, поручио је за РТРС, предсједник Милорад Додик, који се синоћ у Београду састао са кинеским предсједником.

Двојица предсједника изразила су обострано поштовање, као и жељу да сарадња Кине и Српске буде настављена.

Додик је присуствовао свечаној вечери коју је у част Ђинпинга организовао предсједник Томислав Николић.

Састанци са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином и предсједником Кине Си Ђинпингом, у размаку од само пар дана, била су могућност да се додатно афирмише добра сарадњу са Кином и Русијом, изјавио је предсједник Додик за "Спутњик". Нагласио је да Кина, као и Русија, представљају значајног економског партнера за Српску посебно на неколико важних пројеката као што су термоелектрана у Гацку и аутопут којим би се повезала Бијељина и Бањалука.

Јуче је између Владе Српске и кинеских компанија потписан Меморандум о разумијевању и сарадњи на пројекту изградње Термоелектране "Гацко 2".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана