Додик: Није прихватљива предложена адаптација ССП-а

Срна
Додик: Није прихватљива предложена адаптација ССП-а

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да за Републику Српску није прихватљива предложена адаптација Споразума о стабилизацији и придруживању /ССП/ јер би нанијела несагледиву штету прехрамбеној и пољопривредној производњи и губитке од 210 милиона КМ на годишњем нивоу.

"Сва рачуница није добра за Републику Српску и БиХ, него за Хрватску која би своје производе пласирала у БиХ", рекао је новинарима Додик након састанка у Бањалуци са представницима Српске у институцијама БиХ, Владе и Народне скупштине, Привредне коморе Српске, Спољнотрговинске коморе БиХ, пољопривредних удружења и "Млијекопродукта" из Козарске Дубице.


Он је навео да се мишљење Републике Српске у овом случају мора уважавати, а не као до сада, што је основна грешка преговарачког процеса.

Додик је рекао да је недолазак представника власти са нивоа БиХ из Републике Српске класично пребацивање одговорности.

Предсједник Републике Српске је истакао да члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић сада има званични став из Републике Српске о предложеној адаптацији ССП-а.

"Састанак је била моја одговорност да као предсједник Републике Српске окупим најважније факторе да заузму јасан став о овом питању. Нажалост, нико није дошао од представника власти са нивоа БиХ да би код европских шефова могли да се сакрију иза приче да Српска не да овај споразум, а они су га хтјели јер да су присуствовали овдје морали би бити дио заједничког одбијања адаптираног ССП-а", додао је Додик.

Он је рекао да је проблем настао 2015. године, када је Предсједништво БиХ тражило од Савјета министара да редефинише преговарачку позицију БиХ са ЕУ и да је доведе у позицију да буду започети преговори о адаптацији ССП-а.

"Сада знамо да су у оквиру радне групе коју је формирао Савјет министара БиХ вођени разговори, иако наши чланови ове групе нису уважавани. Савјет министара је прихватио договор о адаптацији ССП-а и упутио га Предсједништву БиХ на дефинитивно одлучивање", појаснио је Додик.

Према његовим ријечима, Европа се одриче осам милиона евра по основу адаптације ССП-а, а БиХ 81 милион евра својих изворних прихода.

"Више од 65 одсто производа и прераде роба које су обухваћени овим споразумом лоцирани су у Републици Српској и због тога би Српска имала највише губитака. Друге штете које би евентуално могле да буду су огромне, а међу њима је губитак радних мјеста", рекао је Додик и подсјетио да је спољнотрговински дефицит у области пољопривреде у БиХ око двије милијарде КМ, што би прихватањем адаптираног ССП-а било увећано.

Он је напоменуо да би било умањено учешће пољопривредне производње и прерађивачке индустрије у бруто домаћем производу.

"Све то преговарачи из БиХ у овом поступку нису хтјели да виде и заштите. Земље које улазе у ову фазу адаптације ССП-а су пред уласком у ЕУ, а Србија је адаптацију условила јасним добијањем датума за статус кандидата, што нема за БиХ", рекао је Додик.

Он сматра да се мора редефинисати преговарачка позиција, што је захтјев Српске према БиХ, односно да буде утврђена штета и тражена рјешења за овај проблем, а онда преговори.

"Питање пописа становништва у БиХ није промијенило наш став о адаптираном ССП-у. Република Српска је и раније говорила да је овакав споразум неприхватљив, што се морало раније поштовати, а не чекати превару у попису. Мора се јасно рећи да је попис један од услова за било какве разговоре и помјерање о питању ССП-а", нагласио је Додик.

Он је напоменуо да уступци Хрватској у овом питању морају бити мотивисани одлуком о почетку изградње моста на Сави код Градишке.

"Европа не заслужује да прихватимо нешто што би уништило наш развој и будућност. Не може неко очекивати да добије отворено тржиште за своју робу, а да блокира изградњу моста на Сави код Градишке", закључио је Додик.

Пољопривредни произвођачи истакли су да су апсолутно против предложене адаптације због огромних губитака које би имали.  

Усорац: Адаптација - капитулација за БиХ

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача -мљекара Републике Српске Владимир Усорац поручио је да предложена адаптација Споразума о стабилизацији и придруживању /ССП/ не даје БиХ право да преговора већ да капитулира.
"Овдје се не ради о преговорима, већ о ултиматумима који значе да више нема пољопривреде у БиХ и да ћемо бити зависни од ЕУ и остатка свијета за увоз хране. Онај ко нема своје хране, нема ни перспективе као држава, па према томе потписати капитуацију на почетку преговора са ЕУ било би погубно за нас у пољопривреди", оцијенио је Усорац.

Он је након састанка који је организовао предсједник Републике Српске Милорад Додик о предложеној адаптацији ССП-а рекао да пољопривредни произвођачи у Српској "само мртви могу прихватити ту адаптацију".

Потпредсједник Привредне коморе Републике Српске Михајло Видић рекао је да су на данашњем састанку потврђени ранији ставови Коморе који су идентични са ставовима Владе Републике Српске у погледу заштите домаће производње и у погледу одбијања адаптације ССП-а.

"Скидањем царинске заштите велики број пољопривредних произвођача у Републици Српској, готово цијелокупна пољопривредна производња, дошла би у веома тежак положај и била у ситуацији да и даље погоршава свој статус", појаснио је Видић.

Према његовим ријечима, у тренутку уласка Хрватске у ЕУ покривеност увоза извозом са БиХ је била 44 одсто, а сада је 27 одсто.

Предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић рекао је да је став овог удружења познат од раније и да не могу никако дозволити да неко нешто потпише на штету пољопривредних произвођача Републике Српске, поготово воћара.

"Не можемо дозволити да неко потпише адаптацију ССП-а, мора да се дође и да се преговора лично са пољопоривредним призвођачима и када са њима договоре, да се онда потпише адаптација која је најбоља за нас", истакао је Дојчиновић.

Предсједник Удружења узгајивача свиња Републике Српске Мишо Маљчић поручио је да сви пољопривредни произвођачи могу да одахну, јер су предсједник Републике Српске Милорад Додик и институције Српске одагнале неизвјесност да ли ће се прихватити адаптција.

"Апсолутно смо против адаптације јер би она водила у распад наше пољопривредне производње. Није случајно да се тражи ова адаптација", сматра Маљчић.

Он је оцијенио да се овом адаптацијом у наредном периоду жели потпуно угушити пољопривредна производња, самим тим повећати овисност о увозу, чиме ће храна бити скупља и утицаће на укупан стандард и гашење села.

Предсједник повртлара Републике Српске Бране Мастало рекао је да повртлари подржавају став Владе и предсједника Републике Српске, јер би прихватање адаптације значило гушење повртларске производње у Српској, односно пропадање произвођача, због чега би се роба увозила и онда би сигурно поврће у Српској било скупље, него што домаћи произвођачи могу произвести.

"Самим тим што нису дошли представници Српске на нивоу БиХ, видимо колико цијене нас пољопривредне произвођаче који их хранимо", истакао је Мастало.

Директор "Млијекопродукта" из Козарске Дубице Ранкица Марељ рекла је да би прихватање адаптације значило комплетно уништење пољопривреде и прерађивачке индустрије БиХ.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана