Додик: Један амбасадор тражио хапшење руководства Српске

Срна
Додик: Један амбасадор тражио хапшење руководства Српске

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је један амбасадор у БиХ прије 15 дана тражио од једног тужиоца БиХ да ухапси руководство Српске.

"Тај тужилац ми је рекао да је то од њега тражено и да је он навео да нема доказа", рекао је Додик за Алтернативну телевизију, али није желио да каже о коме је ријеч.

Додик каже да постоји оперативни налог за његово праћење, али и праћење премијера Српске Жељке Цвијановић и осталих важних људи у Српској.

Предсједник Српске сматра да цинично звучи изјава потпредсједника СДС-а Александре Пандуревић да је наредио прислушкивања људи из опозиције, будући да је он једини за којег се зна да је прислушкиван.

"Прије годину дана Тужилаштво и Суд БиХ јасно су рекли да је мој телефон у периоду од шест мјесеци прислушкиван. Стално се прави притисак", рекао је Додик.

Он је истакао да представници Српске у заједничким институцијама БиХ треба да представљају Републику Српску.

"Нажалост, у Обавјештајно-безбједносној агенцији БиХ имамо Србе који раде против Републике Српске. Оне исте Србе који су измислили причу о паравојним формацијама, која је направила озбиљну штету Српској", рекао је Додик.

Он је напоменуо да је измишљена прича о паравојним формацијама Српску представила у негативном смислу у свјетским медијима.

"Немамо никакве користи од заједничких институција, као што немамо користи ни од БиХ", нагласио је Додик.  

Поново преиспитати околности Драгичевићеве смрти

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да жели да што прије буде ријешен случај смрти младића Давида Драгичевића из Бањалуке, те да је тражио од тужилаштва и полиције да се поново све преиспита.
Додик је рекао да подржава одржавање посебне сједнице Народне скупштине Српске о овом питању, које треба да рјешавају судови и тужилаштва, а не улица.

Он је поручио да ће бити предузете мјере одговорности ако неко у полицији не ради свој посао, односно ако је пропустио, прикривао или није довољно учинио у вези са овим случајем.

Додик сматра да је проблем политизација ове ситуације.

"Вјерујем у поштене намјере оца и окупљених људи који траже истину, то је несумњиво, али не знам колико су свјесни колико се иза тога политизације дешава и колико се покушавају наметнути неки стереотипи", рекао је Додик за Алтернативну телевизију.

Он је нагласио да је тужилаштво требало у протеклих мјесец дана да обавијести јавност о чему је ријеч.

"На захтјев /Давидовог/ оца сам пристао да промијенимо цијели тим и сада други људи у Министарству унутрашњих послова на томе раде", подсјетио је Додик.

Он је рекао да нема ништа против да било која друга полиција испита овај случај.  

Додик вјерује да хапшење Дудаковића није политичко

Предсједник Републике Српске Милорад Додик вјерује да хапшење некадашњег команданта Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифа Дудаковића није политичко, већ засновано на неприкосновеним чињеницама.
Додик је рекао да није сигуран да ће крајњи епилог у овом процесу бити задовољење правде, имајући у виду претходна искуства и методологију раду Суда и Тужилаштва БиХ, попут случаја муслиманског ратног команданта у Сребреници Насера Орића.

"Ако постоје муслимани који кажу жГледали смо Насера Орића како убија тог и тог човјекаж и суд га ослободи, како онда очекивати да ће бити правичан према Дудаковићу", рекао је Додик за Алтернативну телевизију.

Он је навео да би волио да буде демантован и да коначно неко одговара за злочине над Србима.

Додик је нагласио да у случају Дудаковића постоји конкретан доказ, односно видео-снимак у којем се јасно види да је рекао да треба побити све што је српско, као и нека остала његова наређења.

"За разлику од Срба за које није било конкретних доказа за учешће у ратном злочину, било је довољно да утврде такозвану командну одговорност, овдје имате конкретан доказ да човјек каже - жСве што је српско побијте!ж. И то се догоди на крају, његова наредба се поштовала", подсјетио је Додик.

Он је поручио да Републици Српској остаје обавеза да будно прати овај процес и да тражи потпуну транспарентност, као и да покуша да нађе додатне доказе.

Додик је оцијенио да је ријеч о генези злочина, те подсјетио на убиство 12.500 Срба из једног мјеста код Бихаћа и 6.500 Срба из мјеста Шушњари код Санског Моста у Другом свјетском рату који су страдали од локалних усташа, Хрвата и муслимана.

"Ништа се није промијенило ни након 40, 50 година када је Атиф Дудаковић командовао да се побију Срби", рекао је Додик и напоменуо да Дудаковић потиче из мјеста Орахова, општина Градишка, одакле су многи били чувари у логору Јасеновац.

Он је позвао све који имају било какав релевантан доказ да се укључе, јер је од кључне важности да се осуде одговорни за ратне злочине, укључујући и Дудаковића, те поручио да мора престати сатанизација Срба усмјерена од муслимана и међународне заједнице.

Предсједник Српске је нагласио да су Суд и Тужилаштво БиХ показивали селективан приступ када је ријеч о процесуираању ратних злочина, те да су ове институције, али и међународна заједница, стварали стереотип о искључивој кривици Срба.

Он не вјерује у снагу и одговорност ових институција које, како је рекао, у прошлости нису радиле у складу са правом и правичношћу, јер су пресуђивали Србе по законима који су донесени ретроактивно, а Бошњаке по закону из бивше Југославије.

"Оне су дио међународног аранжмана насталих на бази наметнутих одлука високог представника у БиХ. Ванинституционално су постављени и њихов рад је антиуставан, без обзира на подршку странаца и није у складу са нормама и праксама у свијету", рекао је Додик.

Он је додао да Српска нема ништа против да БиХ има суд и тужилаштво, али који би радили по закону за који је надлежна БиХ.

Додик је подсјетио да су странци направили Високи судски и тужилачки савјет БиХ састављен од судија, тужилаца и адвоката који бирају судије и тужиоце, што нема нигдје у свијету.

Он је оцијенио да је правосуђе на нивоу БиХ изопштена структура која никоме не одговара, те нагласио да је законодавна власт најуобичајније мјесто за именовање судија и тужилаца.

Додик је поручио да ће Република Српска наставити институционално да ради на документовању и прикупљању доказа, те похвалио Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих цивила да ради системски добар посао.

Он је додао да је у плану да овај центар буде трансформисан у институт који ће се бавити проучавањем настанка Републике Српске, али и питањима рата.

Додик је рекао да се већ данас сарајевска чаршија укључила у величање Дудаковића као хероја, те очекује хомогенизовање Бошњака о овом питању, с обзиром да се увијек тако понашају када је ријеч о нечему што је важна тема за Републику Српску.

"Најбољи доказ за то је од прије неколико дана када је била заказана сједница парламента БиХ који је требао да расправља о изјавама /бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира/ Изетбеговића у вези са тајним наоружавањем. Тада су сви Бошњаци, без обзира из које су политичке партије, одбацили могућност да присутвују сједници и нису дошли", рекао је Додик.

Он је навео да остаје да види да ли ће се Бошњаци и политички хомогенизовати, али да је јасно да они желе БиХ за себе и да не виде могућност да БиХ функционише на бази партнерства три народа и два ентитета.

На подручју Унско-санског кантона и другим подручјима ухапшени су некадашњи командант Петог корпуса такозване Армије БиХ Атиф Дудаковић и још 12 припадника тог корпуса, осумњичени за ратне злочине током 1994. и 1995. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана