Додик: Дејтон два - илузорна прича

СРНА
Додик: Дејтон два - илузорна прича

Вишеград - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас Срни да међународна заједница упорно врши политичко насиље над БиХ, настојећи да је одржи, иако је њена дејтонска структура неодржива, тако да су илузорне и све приче о "Дејтону два" или било каквом прекрајању БиХ.

"Руска Федерација на БиХ и Републику Српску не врши никакав притисак, осим захтјева да се поштује Дејтонски мировни споразум", рекао је Додик.

Он је нагласио да су управо бивши високи међународни представник у БиХ Педи Ешдаун и други, који су били дебело плаћени од међународне заједнице да чувају Дејтон, рушили БиХ.

"То што Ешдаун најављује да ће поново доћи у Сарајево, мени личи на оно да се злочинац враћа на мјесто злочина, јер он је учинио све да БиХ не функционише", рекао је предсједник Републике Српске.

Додик је поручио да "никакви сецесионистички планови овдје не постоје, осим права Српске да се бори за аутономију".

"Да ли ће Република Српска једног дана одлучити да напусти БиХ, то ће зависити од тренутка и политичке воље српског народа и неће бити мотивисано никаквим захтјевима са стране", рекао је Додик.

Додик: Побиједила идеја Андрићграда

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Вишеграду да је идеја Андрићграда побиједила, без обзира на сва оспоравања и насртаје из прошлости, јер данас камени град на Дрини омогућава да Вишеград буде препознатљива тачка на карти, не само овог дијела Европе, већ и цијелог свијета

"Чињеница да је јуче овдје био министар културе Руске Федерације Владимир Медински говори о значају онога шта је овдје урађено. Дефинитивно, 28. јуна, на Видовдан, у Андрићграду, као ремек дјелу Емира Кустурице, биће обиљежена годишњица почетка Првог свјетског рата, али и озваничено оконачање реализације овог грандиозног пројекта – Андрићград", рекао Додик новинарима након јавног скупа под називом "За бољи Вишеград".


Додик је нагласио да је данас дошао у Вишеград да прогласи побједу Андрићграда.

Према његовим ријечима, град од камена посвећен је нобеловцу Иви Андрићу и као такав јединствен је на свијету.

"Нико боље није описао карактер, психологију и историју кроз вијекове од самог Андрића, и зато је овај град посвећен њему и његовом дјелу, али је и споменик историји српског народа", истакао је Додик.

Предсједник Удружења младих Вишеграђана "За бољи град" Никола Шимшић рекао је да је циљ ове организације да Вишеград буде цивилизована и културна средина, али и љепши за његове становнике.

"Вишеграђани то заслужују, а највећу захвалност за то дугујемо предсједнику Републике Српске Милораду Додику и прослављеном српском режисеру и идејном творцу Андрићграда Емиру Кустурици", рекао је Шимшић, обраћајући се посјетиоцима у препуној спортској сали у Вишеграду.

Он је поручио да је крајње вријеме да се у овом граду стане у крај примитивизму и некултури.

Према његовим ријечима, Удружење је опредијељено да Вишеград буде препознатљив као модеран и културан град, те и да на њега буду поносни као што су поносни на вишеградску ћуприју, један од најљепших мостова на свијету.

Ускоро Пансловенски универзитет

Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је данас да ће Вишеград бити универзитетски град, јер се озбиљно приступа идеји стварања пансловенског универзитета за лијепе умјетности, иза чега стоји Руска Федерација. Додик је током јавног скупа под називом "За бољи Вишеград" нагласио да ће и тај универзитет и слични пројекти представљати брану примитивизму у Вишеграду.

Предсједник Српске рекао је да у Вишеград долази чиста образа и са поштењем, одлучан да до краја, заједно са Кустурицом, проведе пројекат Андрићграда. "У томе имам велику подршку влада и Републике Српске, и Србије и Руске Федерације", истакао је Додик.

Додик је истакао да чињеница да је јуче овдје био министар културе Руске Федерације Владимир Медински говори о значају онога шта је овдје урађено.

"Дефинитивно, 28. јуна, на Видовдан, у Андрићграду, као ремек дјелу Емира Кустурице, биће обиљежена стогодишњица почетка Првог свјетског рата, али и озваничено оконачање реализације овог грандиозног пројекта – Андрићград", рекао Додик.

Додик је нагласио да је данас дошао у Вишеград да прогласи побједу Андрићграда.

"Овдје сам због истине и драго ми је да сте ме овако топло дочекали. Доста више напада из Вишеграда на Андрићград! Овдје долазе највећа свјетска имена за шта је, наравно, најзаслужнији Емир Кустурица. И он и ја сматрамо да Вишеграду требају бољи живот, вјера и слобода и да се искаже жеља за чувањем вјере и традиције", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, град од камена посвећен је нобеловцу Иви Андрићу и као такав јединствен је у свијету.

"Нико боље није описао карактер, психологију и историју кроз вијекове од самог Андрића, и зато је овај град посвећен њему и његовом дјелу, али је и споменик историји српског народа", истакао је Додик.

Он је нагласио да је Андрићград пажљиво одабрани пројекат изграђен у част великом Иви Андрићу, те да је то каменград у који годишње долази најмање 100.000 туриста.

"Вишеград је лијеп град, достојна туристичка и историјска дестинација", нагласио је предсједник Додик.

Одговарајући на питања из публике да ли ће и предсједник Руске Федерације Владимир Путин доћи у Андрићград, Додик је са осмијехом рекао да ће можда доћи и Путин, што је изазвало одушевљење присутних.

"И Емир Кустурица, који је бренд Андрићграда, и ја имамо позитиван приступ према Вишеграду, тако да апсолутно не стоје критике ни локалних власти ни Телевизије БН", истакао је Додик.

Он је нагласио да брани и себе и Републику Српску и поручио да није спреман да потпише капитулацију Републике Српске.

"Брига ме за оркестриране нападе оних који мрзе и мене и Републику Српску. Свијет се мијења и за сваки наредни дан ми морамо имати идеју како да наше сутра буде боље и да све снажније бранимо Републику Српску", нагласио је Додик.

Он је најавио да ће у Хидроелектрани "Вишеград" бити отворено 100 нових радних мјеста, за раднике искључиво из категорије борачких породица у којима нема нико запослен, при чему је нагласио да ће ради солидарности лично провјерити да не буде непотизма приликом тог запошљавања.

Предсједник Додик је свим привредним субјектима на подручју Вишеграда поручио да се хвале запошљавањем нових радника, а не оствареном добити.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик посјетио је Вишеград на позив Удружења младих Вишеграђана "За бољи град".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана