Додик: Данашњи састанак посљедњи покушај стабилизације

ГС
Додик: Данашњи састанак посљедњи покушај стабилизације

БАЊАЛУКА - У још једном покушају да дамо шансу европском путу БиХ, данас ћемо, у Административном центру Владе Републике Српске у Источном Сарајеву организовати састанак партнера у власти на заједничком нивоу, рекао је предсједник Републике Српске и лидер СНСД-а Милорад Додик.

Додик је рекао да ће се састати лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић, српска и бошњачка страна.

Додик је на друштвеним мрежама навео да је ово посљедњи покушај стабилизације прије него што би се то партнерство могло распасти, додајући да очекује да ријеше проблеме застоја у раду Дома народа, који је блокиран од стране Бошњака који су напустили и тиме блокирали рад овог народа.

- Да ријешимо питање нелегалног високог представника и његових одлука, да их суспендујемо, и да се договоримо да у што хитнијем року, а то је већ могуће сутра, на Представничком дому донесемо закон о изборима, који би утврдио све оно што је нормално за једну земљу, а то су технички нивои - истакао је он, преноси АТВ.

Додик је рекао да се мора развластити Централна изборна комисија, „која је одлукама нелегалног Кристијана Шмита превише добила на значају“.

- Морају се рационализовати трошкови у вези с изборима и мора се обезбиједити да заступљеност народа, конститутивних народа, буде видљива у зборним комисијама, како то предвиђају Устав и закон. Очекујем да ћемо све то разматрати данас на састанку. Уколико не буде договора, више нисам сигуран колико то партнерство има смисла - истакао је Додик.

Након неколико договора и онога што су развалили странци, прије свега амерички амбасадор Марфи, каже Додик, блокиран је комплетан европски пут.

- Један оптимизам који смо имали је устукнуо и не можемо да се крећемо док не ријешимо узроке тог застоја. А то је, прије свега, нелегални Шмит, који наставља да руши европску перспективу БиХ - закључио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана