Добој: Адвокат зарадио 425.200 КМ на продаји зграде

Nezavisne.com
Добој: Адвокат зарадио 425.200 КМ на продаји зграде

Добој - Град Добој је по позиву градоначелника Обрена Петровића купио пословни простор површине 383 метра квадратна за потребе локалне администрације по цијени од 2.550 КМ по квадрату, иако је продавац за тај локал тражио 1.850 КМ по квадратном метру, чиме је буџет града оштећен за 425.200 марака, сазнају “Независне”.

Овај случај који се одиграо 2012. године био је и предмет недавно завршене истраге полиције РС, која је утврдила да је дошло до оштећења буџета Добоја у том износу, јер је пословни простор купљен по цијени већој за чак 700 марака по квадратном метру од оне коју је формирао продавац. О свему је, како “Независне” сазнају од добро обавијештеног извора, почетком ове године упознато и тужилаштво.

Наиме, тадашња “Јахорина осигурање” је дала пуномоћ адвокату Синиши Ђорђевићу за продају пословног простора у Улици светог Саве 26, чија је књиговодствена вриједност била 1.473 КМ по квадрату, са клаузулом да не може уговорити цијену нижу од 1.850 марака. Такође, по тој пуномоћи Ђорђевићу на име провизије би требало да припадне 20 одсто од постигнуте цијене, те и сав износ који успије договорити изнад 1.850 КМ.

Међутим, Ђорђевић је дао понуду 2.550 КМ, коју је комисија коју је именовао Петровић прихватила и оцијенила као најбољу, избјегавајући притом да предочи одборницима Скупштине општине да постоји пуномоћ продавца дата адвокату да се тај простор прода по 1.850 марака, доводећи их тако у заблуду.

На тај начин је град оштећен, а Ђорђевић је на продаји локала успио да заради  425.200 КМ.

У овом случају је још занимљиво да је полиција током истраге установила да су накнадно рађене исправке уговора о продаји пословног простора, који је нотарски обрадио Зијад Мехмедагић из Добоја.

Како сазнајемо од извора блиског истрази, нотару су се 16. априла исте године, дакле 10 дана од дана исплате, обратиле стране из уговора које су изјавиле да је начињена техничка грешка у уговору која се тиче означавања тачне висине купопродајне цијене и укупне вриједности уговорног односа странака.

Тада је и извршена исправка уговора и наведено да продавцу припада 551.450 марака, а адвокату 157.100 за провизију од 20 одсто, те за разлику купопродајне цијене 268.100 КМ јер је постигао цијену по квадрату већу за чак 700 марака од најниже.

Дакле, из свега овога произлази да је адвокату Ђорђевићу припало 425.200 марака, што није назначено у нотарском уговору, већ у исправци тог уговора, а која је извршена због наводне техничке грешке, иако је у питању била допуна података, што је нотар и прихватио у својој изјави датој у полицији.

Ђорђевић не види ништа спорно у томе што је на продаји објекта зарадио 425.200 марака. Како каже, ни буџет није оштећен јер је у тренутку продаје тржишна цијена квадрата на тој локацији износила 2.550 марака по квадратном метру.

Упитан да ли је чудно да је продавац тражио минимално 1.850 марака по квадрату, што је за 700 КМ ниже од тадашње тржишне цијене, Ђорђевић је рекао да то није питање за њега, већ за продавца “Јахорина осигурање”.

Мирослав Мишкић, генерални директор “Wiener osiguranje Vienna Insurance Group” Бањалука, које је раније носило назив “Јахорина осигурање”, рекао је да не зна да ли је град Добој оштећен јер нема те податке.

“Што се тиче нас као фирме, ми знамо да смо урадили све да заштитимо своје интересе. Ми стојимо иза онога што смо ми урадили, а остали морају стајати иза онога што су они урадили”, рекао је Мишкић. Додао је да су приликом продаје овог пословног простора радили све по одлукама органа овог осигуравајућег друштва.

До закључења овог броја “Независних” нисмо успјели ступити у контакт са градоначелником Добоја јер се није јављао на мобилни телефон а како бисмо га упитали зашто је пристао да град плати много вишу цијену за квадратни метар овог пословног простора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана