Директор предузећa Никола Тесла пријављен због милионске преваре

Горан Обрадовић
Директор предузећa Никола Тесла пријављен због милионске преваре

Бањалука - Бивши директор предузећа "Никола Тесла" Драган Вучетић пријављен је Специјалном тужилаштву РС због сумње да је то предузеће оштетио за више од 1,1 милион марака.

Предузеће "Никола Тесла" са сједиштем у Бањалуци основала је Влада РС у склопу пројекта "Електромобил", односно израде компоненти за електричне аутомобиле у сарадњи са њемачким партнерима.

У извјештају који је против Вучетића поднијела Управа криминалистичке полиције МУП-а РС директор који је нестао из РС осумњичен је да је од 9. октобра 2012. до 24. марта прошле године починио три кривична дјела злоупотребе службеног положаја и овлашћења и једну пословну превару.

- Тим кривичним дјелима проузроковао је штету у износу од 1,1 милион и омогућио стицање противправне имовинске користи правном лицу "Никола Тесла" из Келна у Њемачкој у износу од пола милиона марака - рекао је замјеник начелника Управе криминалистичке полиције МУП-а РС Недељко Лубура.

Вучетић је осумњичен да је мимо статута предузећа и одлуке Владе прекорачио овлашћења и основао филијалу фирме "Никола Тесла" у Келну са идентичним називом и оснивачким улогом од 25.000 евра. Вучетић је осумњичен да је затим незаконито у име предузећа "Никола Тесла" Бањалука продао машине фирми из Турске. Машине су биле власништво предузећа у стечају из Билеће, а новац добијен њиховом продајом пребацио је на рачун предузећа "Никола Тесла" у Њемачкој.

Начелник Одјељења за финансијске истраге и прање новца МУП-а РС Предраг Ждрале појаснио је да је Вучетић незакониту корист стекао и тако што је у склопу пројекта "Електромобил" испоручио робу и услуге предузећу "Никола Тесла" у Њемачкој, а истовремено предузеће "Никола Тесла" Бањалука оптеретио обавезом издајући мјенице у њихово име и на њихов терет као гаранцију да ће њемачка фирма испунити преузете обавезе.

- На тај начин узроковао је штету у виду прекомјерне задужености и изгледних тужби по основу неизмирених потраживања пословних субјеката обезбијеђених мјеницама у висини од 706.000 марака. Предузећу "Никола Тесла" из Келна тиме је обезбиједио корист од 500.000 марака. Пословном преваром извршен је даљи трансфер новца, тако да је укупан износ штете већи од 1,1 милион марака - рекао је Ждрале наводећи да је Вучетић био одговорно лице у фирмама "Никола Тесла" и у Бањалуци и у Келну.

Вучетић је с мјеста директора предузећа "Никола Тесла" смијењен у марту прошле године одлуком Владе РС. Тада се вратио у Њемачку, одакле је и дошао у РС с причом о развоју текстилне индустрије и производње електромобила у РС чиме би било запослено више од десет хиљада радника. Фирма "Никола Тесла" купила је дио текстилног предузећа "Новотекс" из Требиња које је у стечају и погон у Билећи, али производња никада није заживјела планираним обимом. Фирма "Никола Тесла" остала је дужна стотине хиљада марака предузећима из РС која су с њом као кооперанти учествовала у пројекту развоја електромобила.

Прототип електромобила представљен је у Бањалуци половином 2012, а годину касније презентован је и аутомобил на електрични погон, чије се компоненте већим дијелом производе у РС. Тада је истакнуто да је испоручено неколико десетина тих аутомобила, али се на томе стало и пројекат "Електромобил" је у фази мировања.

Држављанство

Недељко Лубура је истакао да је МУП РС раније расписао потрагу за Драганом Вучетићим и да тренутно не знају гдје се он налази.

Раније је објављено да се Вучетић још 2010. године одрекао држављанства БиХ и узео њемачко држављанство. Тиме је практично онемогућено његово процесуирање у РС, јер је он сада држављанин Њемачке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана