Дипломате бринуле само о испуњавању личне норме

Маријана Миљић
Дипломате бринуле само о испуњавању личне норме

Бањалука - Већина активности и дипломатских контаката дипломата из БиХ углавном нема никакве ефекте, јер нису омогућили реализацију озбиљних привредних пројеката нити посјета на високом нивоу, а неријетко је њихов наступ бивао агресиван, неумјерен и контрапродуктиван.

На танак учинак дипломата указала је информација коју је Савјет министара БиХ доставио Представничком дому Парламента БиХ, у којој истакнуто да искуства Министарства иностраних послова (МИП) БиХ показују да никаквих резултата није било ни у земљама у којима су дипломатски представници остварили убједљиво највећи број контаката на годишњем нивоу.

- Број остварених контаката дипломатских представника најчешће не коинцидира са реалним унапређењем односа између БиХ и земље пријема. Осим тога, уочено је да су дипломатски представници који су од својих надређених добијали инструкције да остваре норму дипломатских контаката у земљама пријема врло често производили супротне ефекте и њихов рад био је оцјењиван као агресиван, неумјерен и контрапродуктиван - наводе у Савјету министара, уз закључак да инсистирање на што већем броју остварених дипломатских контаката често представља само себи циљ, који је неријетко ишао на штету квалитета дипломатског рада.

Увидјевши више негативних него позитивних ефеката, МИП је донио одлуку да напусти праксу квантитативног вредновања активности дипломатских представника у иностранству.

- Тежиште је пребачено на активности које за циљ имају синхронизацију дјеловања дипломатско-конзуларних представништава (ДКП) и инструисање дипломатског особља да у контактима са страним дипломатама износе усаглашене, конзистентне и на чињеницама засноване ставове - наведено је у документу.

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак рекао је да не може дати генералну оцјену рада дипломата.

- Има оних који су активни у остаривању дипломатских контаката, а са друге стране има и оних који су мање активни. Неки су више, а неки мање вриједни. МИП чини све да добијемо што боље ефекте од рада ДКП-а - казао је Црнадак и додао да радна група у којој су чланови из сва три кабинета чланова Предсједништва БиХ, МИП-а и других институција ради на изради анализе рада ДКП-а и припреми закона о спољним пословима, односно једне врсте нове спољно-политичке платформе.

Предсједавајућа Комисије за спољне послове Представничког дома Парламента БиХ Душанка Мајкић сматра да треба урадити стручну анализу која би јасно показала размјере хаоса и нерада ДКП-а.

- Министри иностраних послова се мијењају један за другим, а нико још није направио анализу стања у дипломатској мрежи. Практично мандат министрима, али и дипломатама, протиче у путовању по свијету, а за то вријеме хаотично стање у ДКП-има се само преноси са једног на другог министра - казала је Мајкићева и додала да дипломате изражавају отворено незадовољство са сваким додијељеним задатком.

Главни задатак дипломата, према њеним ријечима, треба да буде подршка привреди у БиХ, односно успостављање контаката са инвеститорима.

- Огромне паре трошимо на њихове плате и друге издатке, а заузврат не добијамо апсолутно ништа. Оваква ситуација ничему не води, осим настављању бацања новца грађана - казала је Мајкићева и додала да је поразно и да у БиХ нико и не размишља у правцу да нешто предузме у вези са хаотичним стањем у дипломатској мрежи у свијету.

Лоша кадровска структура

Почетком године на сједници Комисије за спољне послове Представничког дома Парламента БиХ упозорено је да су у 80 одсто ДКП мреже шефови некаријерне дипломате и да се тај број повећава за разлику од других земаља у окружењу, у којима се те ствари поправљају.

У мултилатералним сталним мисијама БиХ у свијету само један руководилац задовољава дипломатске референце, док су на чело пет од шест конзулата у свијету именовани конзули без икаквог дипломатског искуства. Већина дипломата који су постављени у ДКП-ове протеклих година не зна ниједан страни језик, прије именовања нису се бавили дипломатијом, нити су прошли припреме за та мјеста, а углавном су им главни адути за именовање биле страначке, родбинске и пријатељске везе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана