Дел Векио: Није проблем Комшић, него Изборни закон

Срна
Дел Векио: Није проблем Комшић, него Изборни закон

Бањалука - Амбасадор Хрватске у БиХ Иван дел Векио изјавио је да су у неколико посљедњих изборних циклуса Хрвати у БиХ били мајоризовани и да им је одузето право да сами бирају своје представнике у институције власти и тако одлучују о својој судбини у БиХ.

"Потврдио је то Уставни суд БиХ својом одлуком о неуставности два члана Изборног закона којима је уређено попуњавање заступника у Дому народа Парламента Федерације БиХ /ФБиХ/. Али у ФБиХ, то није само проблем Хрвата. Слична је ситуација и с избором српских посланика у тај дом", рекао је Дел Векио за "Независне новине".


Он је навео да Хрватска као једна од потписница Дејтонског споразума очекује да ће Парламентарна скупштина БиХ усвојити такве измјене Изборног закона којима ће у потпуности бити проведена одлука Уставног суда БиХ о начину попуне заступника у Дому народа Федералног парламента.

"Измјене Изборног закона морају бити у складу с Уставом БиХ и морају уважити принцип равноправности сва три конститутивна народа и осталих у БиХ, те тиме обезбиједити њихово легитимно заступање", рекао је Дел Векио.

На питање да ли би кандидовање Жељка Комшића за хрватског члана Предсједништва БиХ угрозило положај хрватског народа у БиХ, Дел Векио је рекао да ту није проблем Комшић, већ Изборни закон, који мора омогућити да се сваки Хрват који то жели може кандидовати за члана Предсједништва БиХ из реда хрватског народа.

"Међутим, закон мора омогућити да члан Предсједништва БиХ постаје онај који добије највише хрватских гласова, што на крају осигурава легитимно представљање", истакао је Дел Векио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана