Цвијановић: Ребаланс буџета за мјесец и по дана

Срна
Цвијановић: Ребаланс буџета за мјесец и по дана

Бањалука - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да се ребаланс буџета Српске може очекивати за мјесец или мјесец и по дана.Цвијановићева је истакла да нема ниједне земље која не врши ребаланс свог буџета и више пута годишње.


"Ми то нисмо радили више пута, увијек смо чекали да дођемо дубоко у јесен и да знамо како ствари стоје, те да онда послажемо ствари у буџету. Ребаланс се никада не односи на нека драстична смањења или повећања, већ се углавном креће у истим буџетским габаритима, а у оквиру тога направимо одређене прерасподјеле", навела је Цвијановићева.

Она је појаснила да у овој години нема нових задужења, већ су сва у складу са одлуком о краткорочном и дугорочном задуживању из децембра прошле године.

"Све што се дешава ове године у погледу задуживања није ново, оно је планирано и укалкулисано и уклапа се у укупни збир средстава. То је реализација планираног задужења", додала је Цвијановићева.

Неопходна системска помоћ женама жртвама рата

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је Влада на располагању женама жртвама рата како би им се обезбиједио програм системског пружања помоћи који би подразумијевао и ангажман психолога и социјалних радника.
Цвијановићева је, након састанка са чланицама Удружења жена жртава рата Републике Српске, изјавила да у Удружењу има 412 жена, што је знатно повећање чланства, што је резултат охрабривања од различитих институција.

"Требало је охрабрити те жене које су преживјеле страхоте да се покажу и отворено причају о стварима које су их задесиле, тешким страдањима које су преживљавале, а која никако нису добила, ни политичку, ни неку другу тежину", рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Она је нагласила да има много жена које су претрпјеле страдања, а нису никад биле препознате као жртве.

"Многе од њих, осим свих страдања, и сада тешко живе и морамо наћи начин да им се обезбиједи подршка. Разговарали смо и на који начин створити услове за рад самог удружења, а то значи на који начин им олакшати да испуњавају своје циљеве", додала је премијер Српске.

Цвијановићева је рекла да је једна од неопходних ствари боља сарадња са институцијама Републике Српске, те да је потребно ојачати сарадњу са појединим ресорним министарствима која су релевантна за ово удружење.

"Од прошле године до данас можемо рећи да је активизам изражен, има цијели низ пројеката које реализује ово удружење и рекла сам да ће уживати пуну подршку Владе знајући какви су њихови циљеви и разлози због чега ово удружење постоји", поручила је Цвијановићева.

Она је напоменула да је ријеч о жртвама рата о којима није много говорено на нашим просторима, али је о таквим стварима често говорено на свим другим просторима, те да је веома важно да у Српској постоји препознатљиво удружење ове врсте.

У октобру о информацији о штетном дјеловању представника Српске у БиХ

Потпредсједник СНСД-а Жељка Цвијановић изјавила је да ће се током октобра на сједници Народне скупштине Републике Српске наћи информација о штетном дјеловању представника Српске у органима БиХ.
Цвијановићева сматра да је реално очекивати да се тај материјал у скупштинској процедури нађе у октобру, без обзира што је већ заказан наставак редовне сједнице.

"Информација о штетном дјеловању представника Српске у органима БиХ има много тачака и, нажалост, сваке седмице додају се нове, те ће до момента када се буде одржавала сједница Народне скупштине бити још пропуста који се чине на нивоу БиХ и који ће се наћи у информацији", рекла је новинарима у Бањалуци Цвијановићева, која је и предсједник Владе Српске.

Она је појаснила да је јуче представљен материјал на сједници Предсједништва СНСД-а кратка верзија, док ће се пред посланицима Српске наћи свака тачка појединачно и детаљно објашњена у вези са овом темом и пратећим материјалима са мишљењима из институција Српске која су била игнорисана.

Предсједништво Савеза независних социјалдемократа /СНСД/ констатовало је јуче да је у доношењу одлука на нивоу БиХ од општих избора до данас у 24 случаја дошло до прекида праксе очувања позиције Републике Српске.

Они су затражили и да информација, која је о томе написана и која евидентира све појединачне случајеве, буде достављена Народној скупштини Републике Српске, а посланички Клуб СНСД-а иницираће одржавање посебне сједнице и доношење закључака о заштити интереса Републике Српске, што укључује и оцјену рада сваког представника из Српске појединачно у органима БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана