Цвијановић: Приоритет јачање полицијских структура

Срна
Цвијановић: Приоритет јачање полицијских структура

Бањалука - Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је да је у борби против тероризма неопходно партнерство свих у БиХ, и да, када је ријеч о оваквим стварима, политичка воља и сагласност морају да постоје.

Цвијановићева је рекла да је Српска свјесна да тероризам данас представља глобалну пријетњу, али да је за борбу неопходно апсолутно партнерство у оквиру БиХ. 

"Ствари се морају мијењати тако да постоји боља координација и да свако ради свој посао, у складу са уставним надлежностима", навела је Цвијановићева. 

Она је нагласила да ће апсолутни приоритет Владе Републике Српске бити јачање полицијских структура Српске у оквиру Министарства унутрашњих послова, и то је нешто од чега се нипошто неће одступити. 

"Када смо прије неколико седмица ушли у велику реорганизацију и најавили реорганизацију нашег министарства чули смо свакакве бесмислене ствари да је сад непотребно да се ради тако. 

И те како је потребно јачати наше Министарство, и те како је важно да имамо све службе у оквиру своје полиције, јер очито је да оно што ми добијамо као информацију и оно што треба да дође као упозорење од оних који су надлежни на нивоу БиХ не функционише на најбољи начин", указала је Цвијановићева. 

Према њеним ријечима, направила се велика прича о томе да су наводно сви били обавијештени о некој пријетњи, и онда неко није реаговао. 

"То је информација једног сасвим општег карактера. Ја немам никакав директан контакт, нажалост, то је тако. Ми очекујемо већи број оперативних података, прецизирану пријетњу која може да се догоди, и гдје може да се догоди. Тиме би се бавиле озбиљне службе, а онда би на озбиљан начин то подијелили са највишим званичницима на било којем нивоу власти", навела је Цвијановићева.

Она је рекла да ће Влада Републике Српске истрајати и у томе да се дође до података да ли је терористички напад на полицијску станицу у Зворнику изолован случај или је ријеч о организованој или дијелу организованих акција које би евентуално могле да се дешавају на простору Српске.

"Оно што морамо да знамо јесте да ли постоји и која то идеологија управља оваквим стварима. Свјесни смо да је овај простор, због разноразних разлога, погодно тло да имате људе, који су појединци или дијелови организованих група, који могу да наступе на овако драстичан начин, дођу у полицијску станицу или било гдје другдје и учине ово што су учинили", рекла је Цвијановићева за Радио-телевизију Републике Српске.

Говорећи о састанку предсједника Српске Милорада Додика са представницима Српске у заједничким органима БиХ, Цвијановићева је навела да се може очекивати да буду изанализиране ове ствари, и да се види на који начин даље.

"Ми ћемо као представници Владе изложити ставове о томе, и очекујемо да добијемо подршку свих који представљају Републику Српску на било којем нивоу власти, да разумију важност да се буде заједно у овом задатку и да је овдје ријеч о пријетњама којима се свакако мора приступити другачије", рекла је Цвијановићева.

Она је додала да је разговарала са мнистром унутрашњих послова Републике Српске Драганом Лукачем који се вратио са терена из Зворника, јер су у току припреме за заједнички састанак код предсједника Републике Српске. 

"Ово јесте напад на Републику Српску, напад на оно што су њена обиљежја, на оно што јесте њена униформа, јер је ријеч о полицији, али исто тако смо свјесни да пријетње постоје и за нека друга мјеста. 

Захтијевамо партнерство свих у БиХ да озбиљно приступе свему што треба да раде у будућем периоду. Политичка воља и сагласност када се бавимо овим стварима мора да постоји", поручила је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана