Цвијановић: Надам се да ће социјални партнери показати зрелост

Срна
Цвијановић: Надам се да ће социјални партнери показати зрелост

Бањалука - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изразила је наду да ће социјални партнери показати зрелост и да ће се већ почетком наредне седмице знати контуре општег колективног уговора.

"А ако га не буде било, онда се зна шта радимо", рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.


Она је истакла да Влада Српске још промовише идеју да треба заједно да се дефинише обим права који треба да се нађе у општем колективном уговору, али да Влада Српске, уколико буде морала на крају да подвуче црту и донесе одређена рјешења, не може од тога побјећи.

"Ја се надам да ће наши социјални партнери бити са нама заједно до краја на том задатку. Морамо уважити реалности, дакле нови Закон о раду и све оно што проистиче из њега мора да нађе своју мјеру кроз општи колективни уговор, кроз гранске уговоре", рекла је она.

Премијер Српске је истакла да се тим питањем баве интензивно, не само кроз званичне састанке, који се медијски прате, него да је та комуникација стална, те да доношење општег колективног уговора не зависи само од Владе, него и од социјалних партнера.

"Ми смо себе, између осталог, и позиционирали на тај начин, за разлику како је то прецизирао федерални закон, да не бјежимо од те врсте одговорности, дакле да не препуштамо само ствари послодавцима и синдикату, мада смо могли то да урадимо, и да сада само стојимо са стране, посматрамо и оптужујемо њих зашто се нису успјели договорити око тако важних ствари", рекла је Цвијановићева.  

Одлука о "Космосу" у предвиђеним роковима

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас да вјерује да би до 1. јула Влада Српске могла да донесе одлуку о финансијском реструктурисању бањалучког предузећа "Космос".
"Донијели смо одлуке везано за 'Космос', и то је пут којим смо се запутили, у нади да ће све бити извршено у роковима како је то предвиђено", рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Премијер Српске је напоменула да то није први примјер таквог финансијског и организационог реструктурисања домаћих предузећа.

"То је концепт на који покушавамо да спасимо све оно што је могуће да се спаси у Републици Српској, а што би требало да значи очување радних мјеста с обзиром да постоје одређени уговори и гаранције да се на основу послова који се могу одрадити уколико уђемо у такво реструктурисање дефинитивно може гарантовати и опстанак предузећа", рекла је Цвијановићева.

Одбор Синдикалне организације предузећа "Космос" из Бањалуке затражио је раније од Владе Српске да до 1. јула донесе одлуку о финансијском реструктурисању овог предузећа, које је у власништву Владе Српске.

Влада Српске је на сједници 23. јуна усвојила извјештај о пословању "Космоса" за прошлу годину и упознала се о информацији о изради плана финансијског и оперативног реструктурисања овог привредног друштва. 

Приоритет запошљавање борачких категорија и младих

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да ће један од приоритета Владе у наредном периоду бити повећање броја запослености, а приоритет ће бити борачка популација и млади.
"Када је ријеч о буџетским корисницима у перспективи, план Владе је да поправимо положај просвјетних радника, јачамо материјални статус полиције као важне и једине униформисане силе и снаге Републике Српске, да што редовније исплаћујемо социјална давања и заостала давања пољопривредницима", рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Она је навела да социјална давања увијек изазивају пажњу. "Имате цијели низ права која се реализују на начин да удружујете средства Републике и локалне заједнице, али имате и много ситуација гдје смо ми у тим случајевима били и једини који плаћамо, рецимо, до пола године и све што се до пола године плати из општине јесте уствари на основу новца који су добили од Владе а не од тога што су они сами дали својих 50 одсто", истакла је Цвијановићева.

"Влада ради на томе да поправи исплату социјалних давања у најскоријем року, а у оквиру тога да и пољопривредници добију свој дио заосталих давања од прошле и ове године те да покушамо то да стигнемо негдје до новембра колико је то год могуће. У сваком случају они ће ускоро бити упознати са планом и динамиком исплате", рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да вјерује да ће сва давања бити редовнија, подсјетивши да нигдје у Европи и земљама окружења не постоји ниједан буџет који нема одређене проблеме.

"Опредјељење Владе Републике Српске је да сва давања исплаћујемо редовно, али и да сви своје обавезе плаћају редовно, што нажалост не раде. Остаје нам велика битка када је ријеч о борби против сиве економије и много других ствари које су међусобно повезане", нагласила је Цвијановићева.

Она је рекла да је ранија одлука Владе Републике Српске о преласку на трезорски начин исплате пензија била мудра одлука, јер је ријеч о великој популацији пензионера који су морали да буду збринути на овај начин.

"Пензије у Републици Српској сада су апсолутно редовне, исплаћују се тачно у року од седам дана. Ми се придржавамо тих рокова и то даје безбједност и гаранцију", истакла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је прелазак на трезор у кратком року проузроковао одређене поремећаје у исплатама и других буџетских корисника, истичући да су то ствари постепено санирају.

Влада са Фондом дефинисала важне одлуке

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изразила је данас задовољство што је Влада заједно са Фондом пензијског и инвалидског осигурања Републике Српске дефинисала и спровела у дјело важне одлуке које се односе на стабилизацију укупних прилика у вези са пензионерском популацијом.
Цвијановићева је подсјетила да се то односи на одлуку да се пензије исплаћују из буџета и да се тиме осигура већа редовност исплате пензија у року од седам до осам дана.

Она је напоменула да је исто тако рекла да ће се појавити одређени проблеми, које Влада рјешава.

Цвијановићева је оцијенила је да је од великог значаја да се развијају све институције Републике Српске јер су оне гаранција опстанка, функционисања и постојања Републике Српске.

"То нам је свима приоритет и разумијемо важност тога", рекла је Цвијановићева данас новинарима у Бањалуци, након што је присуствовала свечаној сједници Управног одбора Фонда пензијског и инвалидског осигурања Републике Српске поводом Дана службе Фонда ПИО.

Цвијановићевој је на свечаној сједници уручена Златна плакета у знак захвалности за изузетан рад и допринос у јачању стабилности пензионог система и Фонда ПИО.

"Посебно ме чини сретном да сам данас добила највише признање Фонда ПИО и то је сигурно резултат заједничког рада Владе и Фонда ПИО и ангажмана свих људи који су имали важну улогу у оквиру пензионерске популације", истакла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је као предсједник Владе Републике Српске у посљедњих мјесец дана добила два важна признања, од којих се једно односи на Фонд ПИО када је ријеч о оном што је Влада урадила за пензионерску популацију, а друго признање од града Зворника за оно што је Влада урадила у погледу Фабрике глинице Бирач.

"То су биле двије најтеже одлуке које сам као премијер донијела у консултацијама са министрима и другима које су препознате и задовољна сам том чињеницом", додала је Цвијановићева.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да ће као министар дати пуни допринос да Фонд ПИО успије и да се боље ради.

"Са рађањем Републике Српске рађају се установе, институције и то је оно што нас све обавезује да то јачамо, да будемо стабилнији и одрживији", истакао је Савановић.

Савановић је захвалио Фонду ПИО, честитајући 24 године од оснивања и успјешног рада ове институције у свим временима која су била тешка.

Директор Фонда ПИО Републике Српске Младен Милић рекао је новинарима да је прије свечане сједнице одржана и редовна сједница Управног одбора Фонда ПИО на којој су сумирани резултати остварени у протеклој години.

На свечаној сједници Фонда ПИО Републике Српске признање је уручено и министру Савановићу, као и најзаслужнијим радницима Фонда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана