Цвијановић: Буџет Српске стабилан и функционалан

Срна
Цвијановић: Буџет Српске стабилан и функционалан

Сарајево - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је буџет Српске апсолутно стабилан, функционалан и да извршава све своје обавезе.

"У крајњем случају грађани су ти који добијају редовно своје плате и пензије, који могу да виде да су им реновиране и изграђене десетине школа, грађани знају апсолутно да су грађени аутопутеви, да се гради аутопут, да се реализују двије велике огромне инвестиције, два енергетска објекта/двије термоелектране, свака у вриједности више од 550 милиона евра", рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је за сарајевску ТВ1 напоменула да није тачна констатација о критичној или ризично задуженој земљи.

"Ако погледате параметре по којима се то мјери или критеријуме, онда ћете видјети да не спадамо ту, а упорно се то прича. Двије године након преузимања власти имали смо највећи ниво запослености и најмању стопу незапослености у Републици Српској. Након тога је наступила свјетска економска криза и то се дефинитивно одразило на тржиште рада, сасвим природно, али ми смо у току прошле године, у посљедњих годину дана успјели да смањимо незапосленост за 2,7 одсто", рекла је премијер Српске.

Према њеним ријечима, Влада је успјела да креира програме који су омогућили чак и нека запослења сезонског типа, да би они који немају могућности или услове да раде цијелу годину могли бар да раде четири, пет или шест мјесеци у зависности од послова који су били тада понуђени. "То су велика достигнућа у овако сложеним временима", истиче Цвијановићева.

Премијер Српске сматра да је владајућа коалиција заједнички успјела да у овом мандату добро одради свој посао, упркос тешким изазовима, свјетској економској кризи, која је оставила много трага на друштву, и поплавама које су однијеле један годишњи буџет у Српској.

"Али смо некако успјели да идемо у санирање штете, да се ухватимо у коштац са проблемима. Ми смо коалиција која упркос кризи никада ништа није смањивала него је или задржала права или их повећавала", наглашава Цвијановићева.

Она је напоменула да је владајућа коалиција успјела да повећа пензије и плате и да обезбиједи повећање социјалних давања. "Успјели смо да све то редовно исплаћујемо, да не зауставимо ниједан инвестициони циклус, да обезбиједимо реализацију великих пројеката и да задржимо потпуну стабилност институција и њихово нормално функционисање", прецизирала је премијер Српске.

Према њеним ријечима, захваљујући добрим мјерама или одлукама Владе да се финансира бесплатна вјештачка оплодња рођено је 420 беба у Српској.

"Новац је издвајан у вријеме кризе и за бесплатне уџбенике за дјецу првог и другог разреда, а од првог до деветог разреда за вишечлане породице за одликаше", навела је Цвијановићева.

Она је нагласила да је задржана политика ниских трошкова када је ријеч о студирању. "Имате само у Српској да један студент може да има три оброка дневно за 2,5 КМ и да може да проведе цијели мјесец дана у студентском дому за 10 КМ, а уписнина коју плаћа за школовање је три до 12 пута јефтинија, или нижа у односу на цијело наше окружење", појаснила је премијер Српске.

Према њеним ријечима, постоји цијели низ надлежности које су дате Републици Српској, које не жели да изгуби, а постојао је низ надлежности које су изгубљене или пренесене на ниво БиХ.

"Објашњења која су давана за одређене реформе биле су: биће јефтиније, рационалније, биће боље, функционалније и омогућићемо на тај начин одређену кохезију на унутрашњем плану. Кад сагледате све те реформе и видите да су ствари које су пренесена на БиХ ниво, онда схватите да нити је ишта функционалније, нити је боље, нити је ефикасније, а на жалост није ни допринијело томе да се појача нека кохезија на унутаршњем плану", оцијенила је Цвијановићева.

Она је изразила жаљење што у политичком Сарајеву није било довољно разумијевања за неке добре иницијативе које су постојале, а које су дијелом и инициране у Републици Српској и које би довеле до неких другачијих позиција.

"Јако ми је жао што није препозната велика шанса да се у БиХ дефинише механизам координације који се води као нешто што је ствар коју морамо да ријешимо да бисмо се кретали даље на европском путу. Ја доживљавам механизам координације далеко већим и далеко моћнијим механизмом, него што је механизам који ће нам омогућити да испуњавамо своје европске обавезе", прецизирала је премијер Српске.

Када је ријеч о реформи пословне регистрације у Српској, Цвијановићева каже да је сада могуће успоставити фирму за три дана, по једношалтерском принципу.

"Одете на једно мјесто и тамо предате документе, не идете у једанаест институција, па онда то урадите за 100, 150 КМ а не за 1.500 или 2.000 КМ као раније, те са нула оснивачког капитала, умјесто 2.000 КМ као раније. Захваљујући томе имамо 60 одсто више регистрованих фирми у периоду након што смо провели ту реформу у односу на период прије тога", наводи премијер Српске.

Цвијановићева оцијењује да права бошњачких повратника у Српској нису угрожена. "Ако се Бошњаци налазе у одређеним просторима, селима, мјесним заједницама, градовима да ли је икада и један од тих градова, мјесних заједница, села, био изостављен из интервенција Владе? Није. Све што се радило у инфраструктурном смислу радило се и тамо", истиче Цвијановићева.

Она је нагласила да не постоје формалне препреке за повратак, ни за враћање имовине. "Говорим о праву на живот негдје, неометано да вас нико не узнемирава. Мислим да тако нешто постоји. Не постоје формалне препреке нити за повратак нити за враћање имовине, као што знате у Српској та процедура је пуно раније урађена него на другим мјестима и са пуно мање проблематичних ствари", подсјетила је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана