Ћулум о очекиваном мигрантском таласу: Полиција ће бити појачано на терену, нереално да пристигне 10.000 миграната дневно

Ведрана Кулага
Ћулум о очекиваном мигрантском таласу: Полиција ће бити појачано на терену, нереално да пристигне 10.000 миграната дневно

БАЊАЛУКА – Предсједавајући Координационог тијела за праћење кретања миграната за територију Републике Српске Дарко рекао је за “Глас Српске”, коментаришући очекивани мигрантски талас, да ће полиција Републике Српске бити појачано на терену, а упутства ће добити и челници полицијских управа.

Нови талас мигрантске кризе, за који се очекује да ће бити јачи и масовнији него током протекле двије године, узрокован је одлуком Турске од прошле седмице да отвори своју границу, а тиме и врата за неколико милиона људи који су побјегли из домовине и хрле ка ЕУ. Шеф Мисије Међународне организације за миграције (ИОМ) у БиХ Петер ван дер Еверерт упозорио је да Хрватска појачава контролу границе, због чега се у БиХ дневно може очекивати чак и до 10.000 миграната.

Ћулум напомиње да су још на снази ранији закључци Владе да у Српској нема ни услова ни капацитета за смјештај миграната, а то је поновио и крајем прошле седмице на састанку Оперативног штаба за питање миграција на нивоу БиХ.

- На нивоу БиХ се, како се чуло на посљедњем састанку, припрема нова стратегија и акциони план за дјеловање, а у плану је и јачање капацитета Граничне полиције и Службе за послове са странцима БиХ. Није баш реално да дневно пристигне и до 10.000 миграната, како то очекују - рекао је Ћулум и додао да је могуће да МУП пошаље још службеника у испомоћ Граничној полицији БиХ. 

Из Службе за послове са странцима БиХ су прошле седмице упозорили да је већ повећан дневни прилив миграната због њиховог поласка из Србије ка ЕУ. И даље их је у БиХ највише на подручју Унско-санског кантона, између 4.500 и 5.000, од чега од 3.500 до 3.700 у центрима, а остали су у транзиту, напуштеним објектима или приватном смјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана