Ćulum o očekivanom migrantskom talasu: Policija će biti pojačano na terenu, nerealno da pristigne 10.000 migranata dnevno

Vedrana Kulaga
Ćulum o očekivanom migrantskom talasu: Policija će biti pojačano na terenu, nerealno da pristigne 10.000 migranata dnevno

BANjALUKA – Predsjedavajući Koordinacionog tijela za praćenje kretanja migranata za teritoriju Republike Srpske Darko rekao je za “Glas Srpske”, komentarišući očekivani migrantski talas, da će policija Republike Srpske biti pojačano na terenu, a uputstva će dobiti i čelnici policijskih uprava.

Novi talas migrantske krize, za koji se očekuje da će biti jači i masovniji nego tokom protekle dvije godine, uzrokovan je odlukom Turske od prošle sedmice da otvori svoju granicu, a time i vrata za nekoliko miliona ljudi koji su pobjegli iz domovine i hrle ka EU. Šef Misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Peter van der Everert upozorio je da Hrvatska pojačava kontrolu granice, zbog čega se u BiH dnevno može očekivati čak i do 10.000 migranata.

Ćulum napominje da su još na snazi raniji zaključci Vlade da u Srpskoj nema ni uslova ni kapaciteta za smještaj migranata, a to je ponovio i krajem prošle sedmice na sastanku Operativnog štaba za pitanje migracija na nivou BiH.

- Na nivou BiH se, kako se čulo na posljednjem sastanku, priprema nova strategija i akcioni plan za djelovanje, a u planu je i jačanje kapaciteta Granične policije i Službe za poslove sa strancima BiH. Nije baš realno da dnevno pristigne i do 10.000 migranata, kako to očekuju - rekao je Ćulum i dodao da je moguće da MUP pošalje još službenika u ispomoć Graničnoj policiji BiH. 

Iz Službe za poslove sa strancima BiH su prošle sedmice upozorili da je već povećan dnevni priliv migranata zbog njihovog polaska iz Srbije ka EU. I dalje ih je u BiH najviše na području Unsko-sanskog kantona, između 4.500 i 5.000, od čega od 3.500 do 3.700 u centrima, a ostali su u tranzitu, napuštenim objektima ili privatnom smještaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana