Човић: Разговараћу са Вучићем у пријатељском тону

Танјуг
Човић: Разговараћу са Вучићем у пријатељском тону

Сарајево - Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић изјавио је да ће сутра у једном пријатељском тону разговарати са премијером Србије Александром Вучићем, истичући да мисли да је то начин на који у региону треба рјешавати проблеме.

Човић је у интервјуу за Фену рекао да је саопштење Савјета за спровођење мира у БиХ у вези са референдумом у РС "уравнотежено и на трагу онога што је он раније изјављивао".

"Ја ћу свакако у једном пријатељском тону разговарати с премијером Вучићем и мислим да је то начин како треба да рјешавамо проблеме. Без обзира на разлике које постоје, увјерен сам да само оваквом, што чешћом комуникацијом, можемо рјешавати проблеме. Знам да ће бити различитих коментара мојих разговора у Београду, али то је наш посао и ја имам одговорност за посао који радим, а вјерујем да је то једини начин да стабилизујемо и унутрашје односе у БиХ и ситуацију у окружењу", каже Човић.

Уз напомену да ни до сада није коментарисао закључке PIC и да сматра да то не треба ни да чини, Човић каже да је евидентно да из јучерашњег саопштења PIC свако узима оно што му одговара, пренио је Н1.

"Мислим да је изјава PIC-а уравнотежена и на трагу је онога што сам ја раније изјављивао. Устав се мора поштовати, одлуке Уставног суда су донијете и као такве су неупитне, а с друге стране, не можете на било који начин ограничити одређене нивое власти да у складу са својим овлашћењима доносе неке одлуке или изграђују ставове и у комуникацији са сваким грађанином, јер нема демократскије форме од те", каже хрватски члан Предсједништва БиХ.

"Чули сте јасне ставове о недјељивости БиХ и да ће се све авантуре у том смислу сматрати антидејтонским. Изјава PIC настоји да уравнотежи однос и да пошаље поруку и према властима у РС, али и према свима другима да морамо другачијом реториком тражити излаз из проблема. Постали смо ''робови'' једног начина размишљања у посљедњих неколико мјесеци и без разлика смо се укљуцили у предизборну кампању на ту тему, умјесто да смо кампању водили око неких економских, социјалних питања", сматра Човић.

Амбасадори Управног одбора PIC, уз издвојено мишљење Русије, позвали су у уторак власти Републике Српске да не одрже референдум о Дану Републике Српске.

Предсједник Владе Србије Александар Вучић састаће се сутра са хрватским чланом Предсједништва БиХ, предсједником Хрватског народног сабора БиХ и предсједником ХДЗ БиХ Драганом Човићем, са којим ће разговарати о сарадњи и стабилности у региону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана