Човић на састанку на високом нивоу о реформи УН

Срна
Човић на састанку на високом нивоу о реформи УН

Сарајево - Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић учествовао је у Њујорку на састанку на високом нивоу о реформи УН, којим је предсједавао предсједник САД Доналд Трамп, а на којем се расправљало о реформи Секретаријата УН, ревитализацији Генералне скупштине, те реформи Савјета безбједности.

Човић је подржао реафирмацију улоге Генералне скупштине УН и ауторитета у глобалним питањима која се тичу међународне заједнице, како је то и наведено у Повељи УН, саопштено је из Предсједништва БиХ.


Предсједавајући Предсједништва БиХ подржао је и реформу Савјета безбједности на основу постизања највећег могућег консензуса у Генералној скупштини.

Циљ ревитализације Генералне скупштине јесте јачање њене улоге и ауторитета, као најважнијег органа УН, и у оквиру тога, унапређење радних метода и Скупштине и Канцеларије предсједника Скупштине.

Питање реформе Савјета безбједности, као једног од кључних органа УН, актуелно је већ дужи низ година, будући да се његова основна структура и начин рада нису суштински мијењали још од његовог оснивања.

На маргинама 72. засједања Генералне скупштине УН Човић је одржао и низ билатералних сусрета са предсједницима других држава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана