Централна банка БиХ: Не кршимо ни Устав ни законе

Срна
Централна банка БиХ: Не кршимо ни Устав ни законе

Сарајево – Централна банка БиХ није радила и не ради контролу и надзор над комерцијалним банкама у унутрашњем платном промету нити је то намјера за убудуће, истакли су из ове институције, реагујући на тврдње Зоре Видовић, министра финансија РС.

Они тврде да ЦБ БиХ послује у складу с уставним и законским овлаштењима, те да нити једна њена активност није усмјерена на преузимање надлежности других институција или органа.

“Централна банка БиХ је 5. јануара 2001. године успоставила платформу за поравнање међубанкарских платних трансакција за жиро клиринг и бруто поравнања у реалном времену у складу са Законом о Централној банци БиХ. Кроз платне системе врше се поравнања искључиво међубанкарских платних налога, а законским рјешењима која су у надлежности ентитета дефинисан је платни промет који се одвија искључиво у комерцијалним банкама”, објаснили су они.

У складу са Законом, како наводе, Централна банка БиХ одржава платформе за платне системе и прописује начин њиховог кориштења путем оперативних правила.

“С тим у вези, Управно вијеће ЦБ БиХ је донијело одлуку, чија је сврха потпуно прилагођавање платформе платних система  стандардима ЕУ, то јест прилагођавање система жиралног клиринга у БиХ систему жиралног клиринга у ЕУ”, објаснили су они.

Додали су да се оперативним правилима прописују начини комуникације, опрема, формати у којима се поруке достављају у систем. 

“ЦБ БиХ искључиво надгледа поступке учесника у овим системима у складу с прописаним правилима, а како би систем могао функционисати”, објаснили су они.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана