Чавара: Све неуставне одлуке биће поништене

Срна
Чавара: Све неуставне одлуке биће поништене

Сарајево - Предсједник Федерације БиХ /ФБиХ/ Маринко Чавара рекао је данас у Сарајеву да ће све неуставне одлуке федералне Владе бити поништене, а да ће друге које су уставне, али нису у интересу ФБиХ, бити размотрене и тражиће се уставно рјешење.

Он је на конференцији за новинаре поводом налога Влади ФБиХ којим јој забрањује доношење одлука које нису неопходне за функционисање ФБиХ до конституисања новог извршног тијела власти, у складу са изборном вољом грађана, рекао да "они који глуме Владу ФБиХ настоје направити потпуни хаос".

"Знамо колико је кадровских рјешења донесено за која није било потребе и да не говоримо колико је нових запошљавања у институције учињено, а и данас теку конкурси за нова запошљавања", навео је Чавара.

Према његовим ријечима, показало се да од проглашавања избора 2014. године до данас актуелна Влада ФБиХ крши Изборни закон БиХ и упутство ЦИК-а и не поштује вољу грађана који су им на изборима рекли "не".

"Сада имамо ситуацију да у Влади ФБиХ имамо шест тзв. министара који су изабрани и прихватили мандате у законодавним тијелима. То су неспојиве дужности по Изборном закону БиХ. ЦИК је рекао упутством да могу обављати само неопходне послове до избора нових тијела власти", појаснио је Чавара.

Он сматра да је рјешење за тренутну ситуацију што скорије формирање нове Владе ФБиХ, а што би, како је истакао, могло бити убрзо, с обзиром на то да су странке приближиле своје ставове и договориле се у вези са расподјелом одговорности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана