Чајничко јеванђеље враћено у Чајниче

Срна
Чајничко јеванђеље враћено у Чајниче

САРАЈЕВО - Чајничко јеванђеље је, након рестаурације и научне обраде, враћено у Чајниче гдје ће у суботу, 25. марта, бити одржана његова промоција, саопштено је из Митрополије дабробосанске.

Промоција ће бити одржана у Цркви Успенија Пресвете Богородице након Свете архијерејске литургије која почиње у девет часова, наводи се у саопштењу.

Напомињу да је чајничко јеванђеље једина средњовјековна рукописна књига из старе српске државе Босне, која је до данас сачувана у БиХ.

Јеванђеље је према особеностима језика датирано у рани 15. вијек, а настало је на тлу источне Босне. Чува се у Чајничу и власништво је Српске православне цркве.

Након што су се представници Комисије за очување споменика БиХ "забринули" за јеванђеље, тврдећи да је оно неовлаштено изнесено из БиХ у Србију, испоставило се да је узбуна лажна и да се овај документ рестаурисан враћа у Чајниче, гдје се православни пастири већ дуже од пет вијекова старају о рашкој заоставштини из средњовјековног периода.

Поједини бошњачки историчари настоје да овај изузетно вриједан православни спис прогласе заоставштином "босанске провенијенције" и у даљој интерпретацији искористе као упориште за тезе о "цркви босанској".

Повезани текстови:

Ošap Gaćanović: Ako ne bude ukinuta odluka o Čajničkom jevanđelju idemo na sud

Ошап Гаћановић: Одлуком о Чајничком јеванђељу комисија краде идентитет и културу српског народа

Ошап Гаћановић: Чајничко јеванђеље власништво СПЦ и њених вјерника

Црквена општина Чајниче: Чајничко јеванђеље припада СПЦ и српском народу

Републички секретаријат за вјере: Комисија постала неконтролисани центар моћи

Отимањем Твртка и јеванђеља до бошњачког идентитета

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана