Ošap Gaćanović: Odlukom o Čajničkom jevanđelju komisija krade identitet i kulturu srpskog naroda

Srna
Ošap Gaćanović: Odlukom o Čajničkom jevanđelju komisija krade identitet i kulturu srpskog naroda

ISTOČNO SARAJEVO - Član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH iz Republike Srpske Anđelina Ošap Gaćanović uputila je zahtjev ovoj komisiji za ukidanje Odluke “Pokretno dobro-Čajničko jevanđelje koje se čuva u Muzeju crkve Uspenja Bogorodice i Crkve Vaznesenja Hristovog u Čajniču” jer diskredituje i vrijeđa Srpsku pravoslavnu crkvu i pravoslavne vjernike.

Gaćanovićeva je u zahtjevu u koji je Srna imala uvid navela da je ovu odluku od 25. aprila 2013. godine nužno proglasiti nevažećom s obzirom da je u procesu pripreme došlo do ozbiljnih propusta i pravno nedopustivih situacija, kao i zato što je odluka napisana netačno, ideološki, pristrasno i ne uobziruje sve naučne izvore.

Ona zahtijeva neodložno ukidanje ove štetne, diskriminišuće i ponižavajuće odluke od preostala dva člana zbog svih pravnih nedostataka ugovora i procedura, angažovanja lica koja su u bliskim rođačkim i poslovnim vezama sa članom Komisije.

Odluku je potrebno ukinuti i zbog pravnih i stručnih propusta i netačnosti, nekompetencije autora koji ju je izradio, posebno zbog njene ideološke obojenosti i neutvrđivanja svih naučnih izvora, kršenja kodeksa crkve Vaznesenja Hristovog u Čajniču.

Osim toga, upozorila je ona, autor odluke je uzeo sebi za pravo da samostalno piše i donosi lične zaključke u Odluci, bez naučnog utemeljenja.

Ona je istakla da neukidanjem ove odluke Komisija prestaje da bude institucija koja štiti kulturna dobra sva tri naroda BiH.

“Komisija usvajanjem ove odluke prestaje da bude državna institucija koja štiti kulturu svih naroda koji žive u BiH i diskredituje svoju stručnost i objektivnost. Usvajanjem odluke postaje ideološka institucija koja ima preferentan narod i kulturu i učestvuje u krađi identiteta i kulture srpskog naroda u BiH”, upozorila je Gađanovićeva.

Prema njenim riječima, Komisija usvajanjem ove odluke postaje dio poduhvata o stvaranju nepostojeće pismenosti bosanske redakcije i diskredituje i vrijeđa Srpsku pravoslavnu crkvu i pravoslavne vjernike.

Ona je napomenula da su razlozi za ukidanje odluke dostavljeni i iz Srpske pravoslavne crkve, Eparhija darbobosanske, koja je vlasnik dobra i Vlade Republike Srpske, odnosno Ministarstva za prosvjetu i kulturu koja je zadužena za implementaciju mjera zaštite dobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana