“Бук Бијела” отвара врата енергетског развоја

Ведрана Кулага Симић
“Бук Бијела” отвара врата енергетског развоја

БАЊАЛУКА, БЕОГРАД - Заједничка сједница влада Републике Српске и Србије биће одржана 17. маја у Бањалуци, а министри ће усаглашавати динамику радова за аутопут до Бијељине, аеродром у Требињу, велике енергетске пројекте, противградну заштиту те отварање пограничних индустријских зона, као и друге пројекте од значаја за грађане с обје стране Дрине.

Руководства Србије и Србије о наведеним и другим темама разговарала су прошлог мјесеца, када је у Бањалуци боравила делегација из Београда, коју је преводио Александар Вучић.

Од појаве пандемије вируса корона није било заједничких сједница влада, а премијерка Србије Ана Брнабић је потврдила да се епидемиолошка слика полако стабилизује, што отвара могућност за ново засједање, током којег ће, како је најавила, бити ријечи о бројним пројектима из разних области на којима двије стране раде.

Брнабићева је поновила да је за Србију важно повезивање са Српском преко Раче и новим аутопутем који ће ићи према Бијељини, који ће финансирати у потпуности, што је случај и са градњом аеродрома у Требињу, која треба да почне наредне године. Најавила је и да ће 17. маја бити постављен и камен темељац за хидроелектрану “Бук Бијела”, али и да ће тог дана у Бањалуци бити разговора о аутоматској противградној заштити, којом ће се бранити подручје Српске те конкретним пројектима и подршци за четири општине, односно за Козарску Дубицу, Костајницу, Невесиње и Дрвар.

- Сви пројекти Србије за српски народ део су нечег већег, заједништва између, не само Србије и Српске него и српског народа где год живео у региону или широм света - рекла је премијерка Србије.

Министар саобраћаја и веза Српске Недељко Ћорић је потврдио за “Глас” да ће из ресора којим руководи на дневном реду бити доста тема, а најважније су изградња аеродрома у Требињу, која је потврђена те дионица аутопута од Раче до Бијељине, за коју треба прецизирати начин финансирања.

- Ту дионицу, према изјавама званичника из Београда, финансираће Влада Србије. Упоредо са тим ми настављамо активности које су неопходне да бисмо наставили са градњом тог аутопута од Бијељине до Вукосавља. Има још пројеката које ћемо реализовати са Србијом - истакао је Ђорић, додавши да ће идући разговори бити оперативног карактера, јер су на вишим нивоима ти и други пројекти договорени.

Министар енергетике и рударства РС Петар Ђокић је нагласио да се налазе на прагу потпуно новог периода сарадње између двије републике, посебно на плану енергетике, гдје је све спремно за почетак реализације пројекта на који се чека четири деценије, а ријеч је о хидроелектрани “Бук Бијела”.

- Изградићемо ту прву заједничку хидроелектрану. Радови почињу, према плановима, 17. маја. То ће означити потпуно нову фазу енергетског развоја и Српске и Србије. Након тога крећемо у планове за градњу још двије ХЕ у горњем току Дрине, а то су Фоча и Паунци. Има простора за још пројеката. То најбоље осликава карактер наших данашњих односа - рекао је Ђокић.

Српска и Србија раде и на усаглашавању пројеката у области образовања те културе сјећања. Према ранијем договору 15. септембар се већ заједнички празнује као Дан српског јединства, слободе и националне заставе, у знак сјећања на датум када је 1917. године пробијен Солунски фронт.

“Братољуб”

Ана Брнабић је најавила да ће највјероватније крајем јула или почетком августа бити отворен мост “Братољуб”, између Братунца и Љубовије. Ријеч је о мосту који је Србија завршила још 2017. године и уложила знатну суму новца, Српска је завршила претприступне саобраћајнице, док се због неких трзавица и блокада на нивоу БиХ изградња неопходног граничног прелаза тек сада приводи крају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана