“Buk Bijela” otvara vrata energetskog razvoja

Vedrana Kulaga Simić
“Buk Bijela” otvara vrata energetskog razvoja

BANjALUKA, BEOGRAD - Zajednička sjednica vlada Republike Srpske i Srbije biće održana 17. maja u Banjaluci, a ministri će usaglašavati dinamiku radova za autoput do Bijeljine, aerodrom u Trebinju, velike energetske projekte, protivgradnu zaštitu te otvaranje pograničnih industrijskih zona, kao i druge projekte od značaja za građane s obje strane Drine.

Rukovodstva Srbije i Srbije o navedenim i drugim temama razgovarala su prošlog mjeseca, kada je u Banjaluci boravila delegacija iz Beograda, koju je prevodio Aleksandar Vučić.

Od pojave pandemije virusa korona nije bilo zajedničkih sjednica vlada, a premijerka Srbije Ana Brnabić je potvrdila da se epidemiološka slika polako stabilizuje, što otvara mogućnost za novo zasjedanje, tokom kojeg će, kako je najavila, biti riječi o brojnim projektima iz raznih oblasti na kojima dvije strane rade.

Brnabićeva je ponovila da je za Srbiju važno povezivanje sa Srpskom preko Rače i novim autoputem koji će ići prema Bijeljini, koji će finansirati u potpunosti, što je slučaj i sa gradnjom aerodroma u Trebinju, koja treba da počne naredne godine. Najavila je i da će 17. maja biti postavljen i kamen temeljac za hidroelektranu “Buk Bijela”, ali i da će tog dana u Banjaluci biti razgovora o automatskoj protivgradnoj zaštiti, kojom će se braniti područje Srpske te konkretnim projektima i podršci za četiri opštine, odnosno za Kozarsku Dubicu, Kostajnicu, Nevesinje i Drvar.

- Svi projekti Srbije za srpski narod deo su nečeg većeg, zajedništva između, ne samo Srbije i Srpske nego i srpskog naroda gde god živeo u regionu ili širom sveta - rekla je premijerka Srbije.

Ministar saobraćaja i veza Srpske Nedeljko Ćorić je potvrdio za “Glas” da će iz resora kojim rukovodi na dnevnom redu biti dosta tema, a najvažnije su izgradnja aerodroma u Trebinju, koja je potvrđena te dionica autoputa od Rače do Bijeljine, za koju treba precizirati način finansiranja.

- Tu dionicu, prema izjavama zvaničnika iz Beograda, finansiraće Vlada Srbije. Uporedo sa tim mi nastavljamo aktivnosti koje su neophodne da bismo nastavili sa gradnjom tog autoputa od Bijeljine do Vukosavlja. Ima još projekata koje ćemo realizovati sa Srbijom - istakao je Đorić, dodavši da će idući razgovori biti operativnog karaktera, jer su na višim nivoima ti i drugi projekti dogovoreni.

Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić je naglasio da se nalaze na pragu potpuno novog perioda saradnje između dvije republike, posebno na planu energetike, gdje je sve spremno za početak realizacije projekta na koji se čeka četiri decenije, a riječ je o hidroelektrani “Buk Bijela”.

- Izgradićemo tu prvu zajedničku hidroelektranu. Radovi počinju, prema planovima, 17. maja. To će označiti potpuno novu fazu energetskog razvoja i Srpske i Srbije. Nakon toga krećemo u planove za gradnju još dvije HE u gornjem toku Drine, a to su Foča i Paunci. Ima prostora za još projekata. To najbolje oslikava karakter naših današnjih odnosa - rekao je Đokić.

Srpska i Srbija rade i na usaglašavanju projekata u oblasti obrazovanja te kulture sjećanja. Prema ranijem dogovoru 15. septembar se već zajednički praznuje kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, u znak sjećanja na datum kada je 1917. godine probijen Solunski front.

“Bratoljub”

Ana Brnabić je najavila da će najvjerovatnije krajem jula ili početkom avgusta biti otvoren most “Bratoljub”, između Bratunca i Ljubovije. Riječ je o mostu koji je Srbija završila još 2017. godine i uložila znatnu sumu novca, Srpska je završila pretpristupne saobraćajnice, dok se zbog nekih trzavica i blokada na nivou BiH izgradnja neophodnog graničnog prelaza tek sada privodi kraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana