Божовић више није Црногорац?

Дарко Момић
Божовић више није Црногорац?

БАЊАЛУКА - Несуђени министар за људска права и избјеглице БиХ Млађан Божовић, који се изјаснио као Црногорац и био кандидат за министра из реда осталих, након што је због опструкција од стране СДА пропао његов избор на министарску функцију, преко ноћи је, како ствари стоје, промијенио националност и постао Србин.

Божовића, који се скрасио на мјесту шефа кабинета новоименованог министра за људска права и избјеглице Милоша Лучића, Савјет министара БиХ на посљедњој сједници предложио је за члана Комисије за избјеглице и расељена лица БиХ. Његов избор не би био споран да закон не каже да се та комисија састоји од девет чланова, од којих су по три из реда сваког од конститутивних народа БиХ.

Млађан Божовић за “Глас” каже да није проблем у његовом националном изјашњавању, већ у контрадикторности Закона о избјеглицама из БиХ и расељеним лицима у БиХ који је, како каже, пун нелогичности.

- Тачно је да закон каже да се комисија састоји од девет чланова од којих су по три из реда сваког од конститутивних народа БиХ, али исто тако каже и да је министар за људска права и избјеглице БиХ обавезно један од чланова комисије, а како ће бити ако је министар из реда осталих, као што је сада случај - каже Божовић.

Поред тога, наставља он, закон каже и да је један од чланова комисије обавезно и министар за расељена лица и избјеглице Републике Српске иако то министарство више не постоји. На питање да ли се он изјашњава као Србин или као Црногорац, Божовић каже да му је најлакше да каже да “пошто није изабран за министра, више није Црногорац”.

- Шалим се, наравно, али поједини чланови закона су сами са собом у колизији, тако да је питање избора чланова комисије заиста тешко ријешити, а да неко не каже да је спорно - каже Божовић.

Божовић још није званично члан комисије, јер процедура налаже да Савјет министара одлуку о именовању упућује Министарству за људска права и избјеглице, а оно га потом доставља Предсједништву БиХ које има посљедњу ријеч.

Чланови

Поред Млађана Божовића, за чланове Комисије за избјеглице и расељена лица испред Савјета министара предложени су замјеник министра за људска права Џевад Махмутовић, бивши министар за избјеглице и расељена лица РС Давор Чордаш и потпредсједник РС Јосип Јерковић. У име Владе РС предложени су директор и замјеник директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Марко Аћић и Драган Штрбац, испред Владе ФБиХ министар расељених лица и избјеглица Един Рамић и министар правде Мато Јозић, те главни координатор Владе Брчко дистрикта Сеад Садић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана