Боснић на слободи остаје без надзора

Дарко Момић
Боснић на слободи остаје без надзора

БАЊАЛУКА - Хусеин Билал Боснић, вођа вехабијске заједнице из Бужима који издржава седмогодишњу затворску казну због подстицања и врбовања на терористичке активности и организовање терористичке групе почетком септембра требало би да изађе на слободу.

Наши саговорници који су експерти за тероризам објашњавају да ће Боснић бити потпуно слободан човјек, као и било ко други ко је одслужио своју казну. Они оцјењују да је једино могуће да Боснић буде стављен под оперативни надзор безбједносних служби, али отворено сумњају да ће то заиста бити урађено.

Декан бањалучког Факултета за безбједност и заштиту Слободан Жупљанин не очекује да ће Боснић по изласку на слободу бити под озбиљнијим безбједносним мјерама, поготово на подручју ФБиХ.

- У правном смислу он не може да буде стављен ни под какав посебан надзор, јер је одслужио казну. Могу га евентуално пратити безбједносне службе као безбједносно интересантно лице. Међутим, све то говори о погубности благе казнене политике према онима за које је доказано да су били чланови терористичких група, а поготово у случајевима као што је Боснић који су осуђен за организовање терористичке групе - каже Жупљанин.

Он додаје да не очекује да ће Боснић бити под посебним надзор, јер је, како каже, јавна тајна да је док је био у Казнено-поправном заводу Зеница имао готово повлашћен статус.

- То само показује да у БиХ, односно у ФБиХ не постоји спремност и озбиљна намјера да се озбиљно обрачунава са тероризмом - каже Жупљанин.

Његово мишљење дијели и бивши министар унутрашњих послова РС Радислав Јовичић који каже да Билал Боснић може бити стављен под оперативни надзор са циљем да се прате његове даље активности, али сумња да ће то бити урађено.

- Ако из Казнено-поправних установа у којима је служио казну имају нешто, односно ако су пратили његову комуникацију, а сумњам да јесу, они би то требали да доставе безбједносним службама које би требале даље да прате те његове евентуалне контакте. То једини начин да се он стави под даљу контролу, али сумњам да је то рађено, јер би то требало бити рађено по налогу правосудних институција, а ја оправдано сумњам у наше правосуђе - каже Јовичић.

Билал Боснић је до краја прошле године седмогодишњу затворску казну служио у КПЗ Зеница, одакле је пребачен у “државни затвор” у Источном Сарајеву у којем се налазе сви осуђеници које је осудио Суд БиХ.

Сахрана

Боснић је почетком августа прошле године пуштен из притвора како би отишао на сахрану свом брату Омеру и сину Мухарему који су се утопили у ријеци Сани у Санском Мосту. Боснић је пуштен на сахрану након што је управа Казнено-поправног завода Зеница уважила његов захтјев да присуствује сахрани која је одржана уз велике мјере полицијске заштите и у присуству припадника Специјалне полицијске јединице МУП-а Зеничко-добојског кантона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана