Bosnić na slobodi ostaje bez nadzora

Darko Momić
Bosnić na slobodi ostaje bez nadzora

BANjALUKA - Husein Bilal Bosnić, vođa vehabijske zajednice iz Bužima koji izdržava sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog podsticanja i vrbovanja na terorističke aktivnosti i organizovanje terorističke grupe početkom septembra trebalo bi da izađe na slobodu.

Naši sagovornici koji su eksperti za terorizam objašnjavaju da će Bosnić biti potpuno slobodan čovjek, kao i bilo ko drugi ko je odslužio svoju kaznu. Oni ocjenjuju da je jedino moguće da Bosnić bude stavljen pod operativni nadzor bezbjednosnih službi, ali otvoreno sumnjaju da će to zaista biti urađeno.

Dekan banjalučkog Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Slobodan Župljanin ne očekuje da će Bosnić po izlasku na slobodu biti pod ozbiljnijim bezbjednosnim mjerama, pogotovo na području FBiH.

- U pravnom smislu on ne može da bude stavljen ni pod kakav poseban nadzor, jer je odslužio kaznu. Mogu ga eventualno pratiti bezbjednosne službe kao bezbjednosno interesantno lice. Međutim, sve to govori o pogubnosti blage kaznene politike prema onima za koje je dokazano da su bili članovi terorističkih grupa, a pogotovo u slučajevima kao što je Bosnić koji su osuđen za organizovanje terorističke grupe - kaže Župljanin.

On dodaje da ne očekuje da će Bosnić biti pod posebnim nadzor, jer je, kako kaže, javna tajna da je dok je bio u Kazneno-popravnom zavodu Zenica imao gotovo povlašćen status.

- To samo pokazuje da u BiH, odnosno u FBiH ne postoji spremnost i ozbiljna namjera da se ozbiljno obračunava sa terorizmom - kaže Župljanin.

Njegovo mišljenje dijeli i bivši ministar unutrašnjih poslova RS Radislav Jovičić koji kaže da Bilal Bosnić može biti stavljen pod operativni nadzor sa ciljem da se prate njegove dalje aktivnosti, ali sumnja da će to biti urađeno.

- Ako iz Kazneno-popravnih ustanova u kojima je služio kaznu imaju nešto, odnosno ako su pratili njegovu komunikaciju, a sumnjam da jesu, oni bi to trebali da dostave bezbjednosnim službama koje bi trebale dalje da prate te njegove eventualne kontakte. To jedini način da se on stavi pod dalju kontrolu, ali sumnjam da je to rađeno, jer bi to trebalo biti rađeno po nalogu pravosudnih institucija, a ja opravdano sumnjam u naše pravosuđe - kaže Jovičić.

Bilal Bosnić je do kraja prošle godine sedmogodišnju zatvorsku kaznu služio u KPZ Zenica, odakle je prebačen u “državni zatvor” u Istočnom Sarajevu u kojem se nalaze svi osuđenici koje je osudio Sud BiH.

Sahrana

Bosnić je početkom avgusta prošle godine pušten iz pritvora kako bi otišao na sahranu svom bratu Omeru i sinu Muharemu koji su se utopili u rijeci Sani u Sanskom Mostu. Bosnić je pušten na sahranu nakon što je uprava Kazneno-popravnog zavoda Zenica uvažila njegov zahtjev da prisustvuje sahrani koja je održana uz velike mjere policijske zaštite i u prisustvu pripadnika Specijalne policijske jedinice MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana