Бореновић ставио вето на разговоре

Дарко Момић
Бореновић ставио вето на разговоре

Бањалука - Од састанка страначких делегација СНСД-а и ПДП-а који је према најавама лидера ове двије странке Милорада Додика и Бранислава Бореновића требало да буде одржан још крајем прошлог мјесеца, по свему судећи неће бити ништа, јер је шеф ПДП-а на разговоре са најјачом владајућом странком ставио - вето.

Бореновић, који је требало да буде домаћин сусрета, каже за “Глас Српске” да не гаји оптимизам да ће састанак бити одржан. Он је истакао да, у свјетлу оштрих расправа које су се десиле прошле седмице на посебној сједници Народне скупштине РС између посланика ПДП-а Јелене Тривић и Драшка Станивуковић с једне и Милорада Додика с друге стране, у овом тренутку не постоје услови за одржавање међустраначког састанка.

- Да ли ће и када бити одржан, тешко је рећи, али у овим околностима то није могуће - казао је Бореновић.

Он подсјећа да је планирани састанак требало да буде искључиво у вези са три теме о којима су делегације ове двије странке разговарале крајем марта у сједишту СНСД-а, а то су измјене Изборног закона, нови закон о политичким партијама, те парламентарни надзор над радом медија који се финансирају из буџета РС.

- Више пута смо поновили да нас власт, само због фотеља и привилегија, не занима. Били смо спремни да након десет година сједнемо за исти сто и покушамо направити договор бар по ова три питања да бисмо омогућили регуларне изборе, истинито и непристрасно информисање и увођење каквог-таквог реда у начин оснивања и дјеловања странака. Ми и даље то сматрамо изузетно битним питањима, али након свих дешавања и увреда упућених нашим посланицима, разговори нису реални - каже Бореновић.

С друге стране, предсједница Српске Жељка Цвијановић, која је и потпредсједник СНСД-а, рекла је јуче да треба наставити са одржавањем међустраначких консултација о важним питањима за РС. Она је рекла новинарима у Шипову да такав однос СНСД-а треба да постоји и са ПДП-ом.
- Није било званичних контаката са ПДП-ом, али знам да је било комуникације и да постоји одређени договор у вези са тим када прођу љетни одмори - рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да су се први састанци са опозиционим странкама о важним питањима за Српску раније десили на иницијативу СНСД-а.
- Нема разлога да то СНСД не жели. Дакле, биће комуникације и има много важних тема за Републику о којима би требало да разговарају и власт и опозиција - рекла је Цвијановићева. Она је поручила да има дневнополитичких ствари које не захтијевају страначке разговоре, али је истакла да стратешке теме траже разговор партија, прије свега парламентарних.

Подршка

Предсједник ПДП-а је истакао да пружа пуну подршку Драшку Станивуковићу и Јелени Тривић.

- Немам никакве сумње да ће све несугласице које су се десиле на сједници НСРС бити ријешене на првој сједници Предсједништва и других страначких органа. Одбацујем све злонамјерне наводе и понављам да снажно стојим уз енергију, ентузијазам и храброст наших младих посланика. Моја лична и подршка ПДП-а њима и њиховим активностима може бити само још јача - истакао је Бореновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана