Borenović stavio veto na razgovore

Darko Momić
Borenović stavio veto na razgovore

Banjaluka - Od sastanka stranačkih delegacija SNSD-a i PDP-a koji je prema najavama lidera ove dvije stranke Milorada Dodika i Branislava Borenovića trebalo da bude održan još krajem prošlog mjeseca, po svemu sudeći neće biti ništa, jer je šef PDP-a na razgovore sa najjačom vladajućom strankom stavio - veto.

Borenović, koji je trebalo da bude domaćin susreta, kaže za “Glas Srpske” da ne gaji optimizam da će sastanak biti održan. On je istakao da, u svjetlu oštrih rasprava koje su se desile prošle sedmice na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS između poslanika PDP-a Jelene Trivić i Draška Stanivuković s jedne i Milorada Dodika s druge strane, u ovom trenutku ne postoje uslovi za održavanje međustranačkog sastanka.

- Da li će i kada biti održan, teško je reći, ali u ovim okolnostima to nije moguće - kazao je Borenović.

On podsjeća da je planirani sastanak trebalo da bude isključivo u vezi sa tri teme o kojima su delegacije ove dvije stranke razgovarale krajem marta u sjedištu SNSD-a, a to su izmjene Izbornog zakona, novi zakon o političkim partijama, te parlamentarni nadzor nad radom medija koji se finansiraju iz budžeta RS.

- Više puta smo ponovili da nas vlast, samo zbog fotelja i privilegija, ne zanima. Bili smo spremni da nakon deset godina sjednemo za isti sto i pokušamo napraviti dogovor bar po ova tri pitanja da bismo omogućili regularne izbore, istinito i nepristrasno informisanje i uvođenje kakvog-takvog reda u način osnivanja i djelovanja stranaka. Mi i dalje to smatramo izuzetno bitnim pitanjima, ali nakon svih dešavanja i uvreda upućenih našim poslanicima, razgovori nisu realni - kaže Borenović.

S druge strane, predsjednica Srpske Željka Cvijanović, koja je i potpredsjednik SNSD-a, rekla je juče da treba nastaviti sa održavanjem međustranačkih konsultacija o važnim pitanjima za RS. Ona je rekla novinarima u Šipovu da takav odnos SNSD-a treba da postoji i sa PDP-om.
- Nije bilo zvaničnih kontakata sa PDP-om, ali znam da je bilo komunikacije i da postoji određeni dogovor u vezi sa tim kada prođu ljetni odmori - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da su se prvi sastanci sa opozicionim strankama o važnim pitanjima za Srpsku ranije desili na inicijativu SNSD-a.
- Nema razloga da to SNSD ne želi. Dakle, biće komunikacije i ima mnogo važnih tema za Republiku o kojima bi trebalo da razgovaraju i vlast i opozicija - rekla je Cvijanovićeva. Ona je poručila da ima dnevnopolitičkih stvari koje ne zahtijevaju stranačke razgovore, ali je istakla da strateške teme traže razgovor partija, prije svega parlamentarnih.

Podrška

Predsjednik PDP-a je istakao da pruža punu podršku Drašku Stanivukoviću i Jeleni Trivić.

- Nemam nikakve sumnje da će sve nesuglasice koje su se desile na sjednici NSRS biti riješene na prvoj sjednici Predsjedništva i drugih stranačkih organa. Odbacujem sve zlonamjerne navode i ponavljam da snažno stojim uz energiju, entuzijazam i hrabrost naših mladih poslanika. Moja lična i podrška PDP-a njima i njihovim aktivnostima može biti samo još jača - istakao je Borenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana