Борци опраштају двије и по деценије чекања

Дарко Момић
Борци опраштају двије и по деценије чекања

БАЊАЛУКА - Садашњи и бивши предсједници Борачке организације Републике Српске и пензионисани генерали Војске РС подржавају идеју да централно спомен-обиљежје погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата буде изграђено у најужем центру Бањалуке, у непосредној близини Палате Републике.

Да би централни споменик требало да буде поред самог сједишта предсједника Републике, прије два дана је објелоданио српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик. Он је новинарима на обиљежавању Дана ВРС у касарни “Козара” рекао да је “коначно утврђена локација на којој би споменик требало да буде подигнут и да је то код споменика бану Милосављевићу, непосредно уз Палату Републике”, изражавајући увјерење да ће споменик коначно бити и подигнут.

Први човјек БОРС-а генерал Миломир Савчић каже да су они који су дали животе за Републику Српску одавно заслужили да им буде подигнут централни споменик, али истиче да се двије и по деценије чекања може опростити ако ће споменик бити изграђен код Палате Републике.

- Свакако да је тај посао одавно требало да буде завршен, али ако ће споменик бити на локацији о којој се сада говори, онда се чекање исплатило. То је најбоља локација, између осталог, и зато што ће сви званичници који буду долазили у Палату Републике имати прилику да положе цвијеће и поклоне се сјенима оних који су створили и одбранили Српску - каже Савчић.

Он објашњава да споменик до сада није урађен и због тога што је једно вријеме вођена расправа о томе да ли у Бањалуци треба да буде изграђен централни споменик борцима из Бањалуке или да се у највећем граду Српске подигне централно спомен-обиљежје посвећено погинулим борцима из цијеле РС.

- На крају је одлучено да у највећем граду Српске треба да буде централни споменик, а да у том случају Бањалука не прави посебан споменик само својим борцима. Прије више од десет година прихваћен је пројекат по којем је централно спомен-обиљежје требало да буде на другој локацији, али на крају се од тога одустало. Да ли ће споменик на новој локацији бити грађен по том пројекту или ће се тражити ново идејно рјешење, то не знам, али локација је пун погодак - каже Савчић.

Његов претходник на челу БОРС-а Пантелија Ћургуз слаже се да је локација пун погодак, али сматра да није потребно тражити друго идејно рјешење.

- Не постоји само идејно рјешење, већ изведбени пројекат и не видим зашто не би био само прилагођен новој локацији. Поред тога што би био уштеђен новац за израду новог идејног рјешења, уштедјело би се и вријеме, јер су борци одавно заслужили централно спомен-обиљежје - каже Ћургуз.

Мишљење шефова БОРС-а дијели и пензионисани генерал ВРС Момир Зец који каже да је локација за изградњу споменика идеална.

- Надам се да ће та идеја коначно бити спроведена у дјело и да ће борцима на тај начин коначно бити одата дужна почаст - каже Зец.

Из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите РС до закључења овог броја “Гласа Српске” нису стигли да одговоре на наша питања у вези са изградњом централног спомен-обиљежја и обећали су да ће нам данас послати одговоре.

Пројекат

Према идејном пројекту из 2008. године, централно спомен-обиљежје требало је да буде на Булевару цара Душана између раскрснице код пословног центра “Екватор” и тврђаве Кастел.

То идејно рјешење предвиђало је четири специфичне амбијенталне цјелине, међу којима су подземна спомен-соба, трг, парк и споменик, као и постављање пет групација стубова, а предрачунска вриједност тог споменика била је 16.685.070 марака. На крају се од градње одустало, између осталог, због неријешених имовинско-правних односа и недостатка новца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана