Богданић: Вакцине стижу до краја наредне седмице

Срна
Богданић: Вакцине стижу до краја наредне седмице

Бањалука - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић рекао је да би вакцине за новорођенчад до краја наредне седмице требало да стигну у све здравствене установе у Српској.

Он је подсјетио да је проблем у томе што петовалентних вакцина нема ни у земљама региона, ни на тржишту, због чега се Српска одлучила да иде на тровалентне вакцине, а након тога и шестовалентне.

"Очекујем да ће се за неких мјесец до мјесец и по дана сва новорођена дјеца моћи вакцинисати шестовалентном вакцином. До тада, ми ћемо настојати да започете вакцинације завршимо петовалентном вакцином, а ако то не успијемо онда и тровалентном", рекао је Богданић за Алтернативну телевизију.

Он је нагласио да ће у актуелном сазиву Владе Републике Српске бити покренуте и активности на формирању фонда за тешко обољеле, за лијечење ван Републике Српске.

"Са једном ликовном колонијом и 50 слика можемо да направимо донаторско вече и аукцију слика и тако створимо услове за почетак рада фонда. Надам се да ће сваки наредни сазив владе ту идеју наставити", рекао је Богданић.

Министар здравља Српске најавио је да би ускоро требало да буде потписан уговор о реконструкцији, како би у наредних 40 мјесеци Универзитетска болница-Клинички центар Бањалука добио нову зграду и нову опрему на добробит свих становника Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана