Бирократија у Сарајеву измислила мјесто референта за послуживање кафе, сокова и воде

klix.ba
Бирократија у Сарајеву измислила мјесто референта за послуживање кафе, сокова и воде

Сарајеву - Да бирократски апарат заиста не познаје границе показује примјер Службе за заједничке послове Општине Нови Град Сарајево, у којој је запослен Борис Ридерле и то на мјесту - референта за послуживање напитака.

Како су за Klix.ba рекли у Општини Нови Град, сви запослени са средњом стручном спремом имају звање референта, без обзира да ли се ради о референту возачу, референту портиру, референту куриру, референту рецепционару, референту домару, па тако и референт за послуживање напитака.

"Сматрамо да термин референта за послуживање напитака није адекватан, али како је назив тог радног мјеста одређен много раније, ми се нисмо бавили његовом промјеном. Већина државних институција има и властите ресторане. Ми немамо ресторан, али имамо једног радника који врши послуживање кафе, сокова и других напитака у случају доласка гостију и за друге потребе", рекла је Амина Ватреш Незиревић из Прес службе Општине Нови Град.

Према њеним ријечима ово радно мјесто подразумијева припрему и услуге послуживања кафом, чајем и другим безалкохолним напитцима. Ридерле је задужен и за инвентар у радном простору гдје припрема напитке, а одговоран је и за одржавање хигијене, инвентара и простора. Радник задужује сав потребан материјал и средства од референта за набавку и исти правда мјесечно. Сходно указаној потреби обавља и друге послове који су у домену његове квалификације и способности.

"Конкурс за ово радно мјесто је објављен након одласка у пензију раднице која је на пословима референта за послуживање напитака радила задњих двадесетак година. Услови конкурса били су средња стручна спрема, односно средња школа техничког или друштвеног смјера и шест мјесеци радног стажа у струци. Борис Ридерле завршио је Мјешовиту средњу угоститељско-туристичку школу у Сарајеву 2006. године и са 18 мјесеци радног стажа засновао радни однос у Општини Нови Град Сарајево", истакла је Ватреш Незиревић.

Плата референта за послуживање напитака је, додала је она, тајна, а Ридерле послужује кафу, чај, сокове и воду. Храна још увијек нема свога референта.

"Што се тиче послуживања хране Општина Нови Град Сарајево нема у склопу додатних дјелатности послуживање хране, иако је и ова помоћна дјелатност омогућена органима управе", каже Ватреш Незировић а пише портал klix.ba.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана