Биро Владе Српске потребно отворити у Сарајеву

Ведрана Кулага
Биро Владе Српске потребно отворити у Сарајеву

Бањалука, Сарајево - Кантонални одбор СНСД-а Сарајево затражио је да у том граду, с циљем заштите и опстанка српског народа генерално у кантону и ФБиХ, буде отворена канцеларија Владе Републике Српске, а о тој иницијативи детаљније ће упознати и врх странке на предстојећем сабору.

Кантонални одбор је, у оквиру припрема за шести Сабор СНСД-а 15. јуна у Лакташима, за предсједника те странке једногласно предложио Милорада Додика, али је закључио да треба покренути иницијативу према властима Српске за формирање бироа Владе Републике Српске у Сарајеву.

На сједници одбора, наиме, расправљано је и о положају Срба у Кантону Сарајево. Констатовано је да је од потписивања Дејтонског споразума у ФБиХ на сцени перфидна политика етничког чишћења Срба, што потврђују званични подаци да је данас у ФБиХ, од 600.000 Срба из 1991. године, свега око 50.000, а у Сарајеву од 160.000 живи их мање од 10.000.

Оцијењено је да је српска заједница у Сарајеву најугроженија етничка заједница на простору бивше Југославије, што је у првом реду посљедица системске опструкције и политичке дискриминације органа власти ФБиХ и кантона.

Први човјек кантоналног одбора СНСД-а Мирко Тодоровић рекао је јуче за “Глас Српске” да је ријеч о иницијативи о којој је разговарано још прије неколико година и која је, како је рекао, добро напредовала до одређеног момента.

- Само обнављамо иницијативу јер сматрамо да би то било веома важно за нас. Таква канцеларија постоји у Мостару. Нас 12 ће учествовати на Сабору СНСД-а и искористићу ту прилику да поразговарам са Милорадом Додиком и Жељком Цвијановић у вези са тим, ако не узмемо ријеч на самом сабору јер је то важно питање за Србе. Видјећемо како ће се развијати ситуација - рекао је Тодоровић.

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић потврдио да је о тој иницијативи и раније причано те додао да је, на крају, одлука на Влади Републике Српске. - Није искључено да ће такво нешто да се и догоди. Постоји велики број људи у Сарајеву и ФБиХ који се уздају у подршку и помоћ Владе и институција Српске - закључио је Ковачевић.

Канцеларија Владе РС у Мостару званично постоји до 2013. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана