БиХ по запослености на зачељу региона

Маријана Миљић
БиХ по запослености на зачељу региона

Бањалука - У свим земљама региона, осим у Албанији и БиХ, број радних мјеста је од 2010. до 2016. године растао, а у БиХ је забиљежен и највећи пад стопе запослености од чак пет процената.

Ови подаци представљени су у извјештају "Трендови на тржишту рада западног Балкана у 2017. години", који су објавили Свјетска банка и Институт за међународне економске студије из Беча. Стручњаци су оцијенили да је тржиште рада у региону погођено ниским степеном запослености и високом незапослености, а ситуација у БиХ далеко је гора него у осталим земљама региона.

- На тржишту БиХ у 2010. години било је 843.000 запослених да би у другом кварталу прошле године овај број пао на 801.000. Тржиште БиХ биљежи и пад броја радно способног становништва, а проценат људи који се налазе изван тржишта рада је висок и износи 45,4 одсто - наведено је у извјештају.

У Србији је, на примјер, број запослених у истом периоду порастао за чак 400.000.

Када је ријеч о запошљавању према старосном добу, БиХ биљежи негативну стопу када је ријеч о питању отварања радних мјеста за грађане који имају до 54 године. Ситуација није сјајна ни када је ријеч о запошљавању према степену образовања, гдје је запосленост порасла једино када је ријеч о високообразованом кадру.

С друге стране, стопа незапослености у БиХ је у 2016. износила 25,4 одсто, што је благи пад у односу на 2010, када је била 27,2 одсто.

БиХ је такође на самом зачељу колоне и када је питању запошљавање младих, јер ту стопа незапослености износи чак 54,3 одсто, што је убједљив рекорд у региону.

- Ово говори да се млади суочавају са прилично критичном ситуацијом на тржишту рада у БиХ - наведено је у извјештају.

Члан Удружења економиста РС SWOT Предраг Дудуковић наглашава да подаци из овог извјештаја јасно показују колико се мало или нимало ради на отварању радних мјеста.

- БиХ нема повољан привредни амбијент и не отвара нова предузећа да би запослила људе. Постоје појединачни покушаји за запошљавање кроз субвенције, али то не даје значајне резултате и не може бити замајац значајнијем расту запошљавања - казао је Дудуковић.

Нагласио је да се чак и у пребукираном јавном сектору не могу десити нова запошљавања.

Дудуковић сматра да се не може очекивати да ситуација ускоро крене набоље, првенствено због нестабилне политичке ситуације.

Дугорочна незапосленост

У извјештају је наведено да је у 2015. више од 70 одсто незапослених на западном Балкану било без посла више од годину. БиХ је и када је овај параметар у питању најгора у региону, јер је дугорочна незапосленост у 2015. години износила 85 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана