БиХ највећи европски »извозник« бораца у ИСИЛ

Ведрана Кулага
БиХ највећи европски »извозник« бораца у ИСИЛ

Бањалука - Највећа пријетња са којом се суочава БиХ је опасност од тероризма и радикалног исламизма.

Наведено је то у 13. полугодишњем извјештају Владе РС који је јуче уз пропратно писмо предсједника РС Милорада Додика упућено Савјету безбједности УН, односно генералном секретару Бан Ки Муну.

Подвучено је да БиХ у цјелини мора да буде на крајњем опрезу када је ријеч о тероризму јер је по тој пријетњи избила у свјетски врх. Осврћући се на недавни терористички напад у Зворнику, у коме је убијен полицајац, а двојица рањена, власт РС је упозорила да је БиХ постала четврта у свијету и прва у Европи по броју бораца који одлазе у редове Исламске државе по становнику.

- БиХ због тога мора да буде много више него било која друга земља у Европи на опрезу због пријетње од радикалног исламског насиља. Као највећи европски извозник бораца у Исламску државу по глави становника БиХ мора посебно да буде на опрезу и спријечи тероризам код куће - навео је Додик у писму.

У извјештају се посебан акценат ставља и на снажну подршку РС новој иницијативи ЕУ за БиХ која треба да омогући убрзавање европских интеграција, али и на нужност децентрализоване федералне структуре БиХ.

- Српска ће наставити да спроводи реформе и ради на успостављању механизма координације у погледу европских интеграција БиХ у складу са уставним надлежностима. Успостављање механизма координације стопирано је због подјела у ФБиХ, које су препрека и за извршење одлуке Европског суда за људска права у предмету "Сејдић и Финци". РС спроводи бројне реформе у циљу побољшања стања и напредовања на путу ка ЕУ, али у том процесу морају да буду стављене под лупу често бескорисне агенције на нивоу БиХ које су резултат њене присилне централизације - наводи се у извјештају Владе РС.

УН је поново упућен позив да буду враћене силом одузете ентитетске надлежности, које су пренесене на ниво БиХ. Поново је указано на неуставност правосудних институција на нивоу БиХ и потребу да престане дискриминација српских жртава и заштита бошњачких званичника у тим институцијама.

- РС се оштро противи недавној одлуци Тужилаштва БиХ да не буде отворена истрага против предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ Шефика Џаферовића због његове умијешаности у злочине које је починио одред "Ел муџахедин" - наведено је у извјештају.

Поновљен је став да је вријеме OHR-а одавно истекло и да БиХ не представља пријетњу по међународну безбједност. У дијелу који се односи на Сребреницу истиче се да је Српска осудила злочине над Бошњацима, али да резолуција Генералне скупштине УН, која издваја само патњу једног народа у рату, подрива помирење.

Извјештаји

Милорад Додик у писму наводи да Српска, као страна потписница Дејтонског споразума, извјештај доставља с циљем да помогне Савјету безбједности УН у предстојећој дебати о БиХ, која ће бити одржана у уторак у Њујорку. Свој полугодишњи извјештај Савјету безбједности УН доставиће и високи представник у БиХ Валентин Инцко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана