Без стабилности редиона нема напретка

Срна
Без стабилности редиона нема напретка

Сарајево - На данашњем самиту "Брдо-Бриони" процеса у Сарајеву закључено је да без стабилности нема напретка на подручју Југоисточне Европе.

"Креирање стабилног окружења је на нама и вријеме је да то учинимо. Вријеме је да превазиђемо разлике и да прошлост оставимо по страни, јер је не можемо промијенити, а да креирамо бољу будућност", рекао је предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић на конференцији за медије након самита.


Он је додао да земље региона повјерење могу градити властитим напорима, али да морају да изађу из погрешних шаблона.

"Морамо исправно тумачити и одредити шта је у најбољем интересу народа који представљамо", рекао је Изетбеговић.

Износећи закључке самита, рекао је да су се учесници процеса "Брдо-Бриони" обавезали да ће градити повјерење и разумијевање с циљем рјешавања разлика, да ће искрено подржавати напоре за интеграцију региона у ЕУ, да ће предузети конкретне кораке у рјешавању отворених питања, укључујући и споразум о сукцесији, те да ће се сви уздржати од реторике која доводи до нестабилности.

"Обавезали смо се и да ћемо радити на родној равноправности, на образовном систему, побољшању економије да би спријечили одлив мозгова из наших земаља, те да ћемо наставити унапређивати нашу повезаност", навео је Изетбеговић.

Он је изразио увјерење да би пуна интеграција Југоисточне Европе у ЕУ употпунила њену визију.

Најавио је да ће наредне године "Брдо-Бриони" процес бити одржан у Македонији.

Говорећи о могућој званичној посјети предсједника Србије Томислава Николића БиХ, рекао је да би се то могло десити на јесен.

Изетбеговић је подсјетио да је први пут посјета одгођена због хапшења Насера Орића, те да је Николић требао доћи у априлу, али да ју је одгодио због обавеза.

Предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић рекла је да је "помало забринута" стањем у ЕУ када је ријеч о проширењу и консолидацији.

"Добра вијест је да је Црна Гора добила приступницу НАТО-у, али исто тако желимо видјети напредак БиХ и Македоније за чланство у ЕУ и НАТО-у", рекла је Китаровићева.

Она је нагласила да, у духу добросусједских односа, Хрватска жели да ради на политичкој подршци проширењу ЕУ и уласку земља из региона Унију.

Према њеним ријечима, током састанка било је ријечи и о економској сарадњи и инфраструктурним пројектима, али и о сарадњи у области безбједности и борбе против тероризма.

Предсједник Словеније Борут Похур упозорио је да ће се у идућим мјесецима европска економија више бавити сама собом, али да то не смије успорити процесе реформе у земљама које аплицирају за чланство у ЕУ.

"Ти процеси морају ићи напријед и ми морамо радити заједно у региону, без обзира на различите ставове. Не видим комплетне ЕУ без свих земаља са овог подручја у њој", додао је Пахор.

Предсједник Италије Серђо Матарела рекао је да ће ова земља наставити да даје подршку земљама Југоисточне Европе за улазак у ЕУ.

"Италија је увјерена у чињеницу да ЕУ неће бити потпуна све док се у њу не укључе земље Југоисточне Европе. Стога, пружамо подршку да се то постигне на најбржи начин. Италија је увјерена да изазове са којима смо суочени не може рјешавати само једна земља. Миграције, екстремизам, тероризам не може рјешавати само једна земља, морају сви сарађивати. Италија је убијеђена у добробит проширења ЕУ", истакао је Матарела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана