Без епилога више од половине мјера из Стратегије управљања јавним финансијама

В. К.
Без епилога више од половине мјера из Стратегије управљања јавним финансијама

Сарајево - Надлежне институције у БиХ направиле су први пресјек реализације мјера из Стратегије управљања јавним финансијама у институцијама од 2017. до 2020. године који је показао да епилог није добило више од половине активности.

Стратегијом је предвиђено укупно 59 активности у оквиру 18 мјера и шест стубова који су распоређени по годинама.

- Од планираних 13 активности које је требало да буду завршене у 2017. години у потпуности су спроведене три, док је осталих десет у завршној фази те се њихов завршетак очекује током 2018. године - наведено је у извјештају о реализацији циљева који је добио зелено свјетло Савјета министара БиХ.

Разлог за такво стање на терену су, истичу, амбициозно замишљени рокови и чињеница да један дио активности који је повезан за почетак и реализацију пројеката финансираних од стране донатора још није почео.

У документу су побројани и ризици који, како је наглашено, могу да утичу на реализацију зацртаних циљева и брзину којом је планирано да буду спровођени у дјело.

Савјет министара БиХ је, након разматрања информације, задужио радну групу да измијени одређене дијелове, а ресор финансија и трезора БиХ да усвојени извјештај достави Канцеларији координатора за реформу јавне управе БиХ.

Стратегија је усвојена крајем децембра 2016. године, а циљ је да унаприједи јавне финансије како би се обезбиједила већа функционалност, транспарентност и одговорност. Напредак би, како је наведено, допринио бољој макроекономској стабилности БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана