Бечка конференција шанса за обнову путева, аеродрома, лука

Срна
Бечка конференција шанса за обнову путева, аеродрома, лука

Сарајево - На самиту Западног Балкана у Бечу, 27. августа, биће представљено пројекти изградње нове и санације постојеће инфраструктуре у БиХ, који су сврстани у приоритетне у оквиру проширења европске транспортне мреже за регион.

БиХ од ове године може аплицирати за фондове из првих 100 милиона евра из ИПА два фондова заједно са повољним кредитима из европских финансијских институција, наводе из Министарства комуникација и транспорта.

У основни пакет, који ће пратити и финансирати ЕУ, ушло је пет пројеката, а приоритет је Коридор "Пет це", преноси сарајевско "Ослобођење".

Слиједе модернизација и проширење Међународног аеродрома у Сарајеву и рехабилитација пловног пута ријеке Саве са проширењем капацитета луке у Брчком.

Министар комуникација и транспорта БиХ Славко Матановић рекао је да се Аеродром Сарајево налази на такозваној основној саобраћајној мрежи у БиХ, уз Коридор "Пет це" - пут и пругу, пут Сарајево - Лашва - Бањалука, те луке Брчко и Шамац.

"То су елементи основне инфраструктуре која би требало да има приоритет у финансирању и изградњи", каже Матановић.

ЕУ се обавезала да ће дати техничку и стручну помоћ за припрему приоритетних пројеката у оквиру проширења европске транспортне мреже за западни Балкан, те да ће за реализацију обезбиједити око милијарду евра, док би други инвеститори требало да обезбиједе додатних 10 милијарди евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана