Бећировић диже тензије на Сребреници

Жељка Домазет
Бећировић диже тензије на Сребреници

Сарајево - Посланик СДП-а у Представничком дому Парламента БиХ Денис Бећировић поново је узбуркао духове, упутивши са двојицом колега из СДП-а и БПС-а у парламентарну процедуру иницијативу за усвајање резолуције о геноциду у Сребреници.

Потез Бећировића, који је у парламентарну процедуру упутио неколико резолуција које су изазвале жестоке политичке обрачуне, посланици из РС оцјењују као још један непотребан потез којим се подижу тензије и покушај личне промоције.

Бећировић је подвукао да је жалосно да је Хашки трибунал злочин у Сребреници окарактерисао као геноцид, а да се Парламент БиХ, као највиши законодавни орган, још није изјашњавао о ратним злочинима и геноциду у Сребреници.

- Ми већ 20 година имамо мир, али немамо правду у БиХ - рекао је Бећировић и додао да је резолуција корак према правди и миру и да су њен садржај уписани злочини над свим грађанима и народима БиХ.

Позвао је међународну заједницу да уведе нулту толеранцију према негаторима геноцида и онима који желе раздијелити БиХ.

- Скандалозна је чињеница да предсједник једног ентитета у БиХ Милорад Додик пријети одвајањем једног дијела БиХ. БиХ је недјељива. БиХ је била без ентитета, а ентитета без БиХ неће бити. Сви знамо да ентитети у БиХ нису природна творевина. Свако одвајање било којег ентитета од БиХ довело би до нестанка ентитета. Прије потписивања Дејтонског споразума постојала је Република БиХ, која је међународно призната, а све друге републике су биле антитворевине - истакао је Бећировић, којег су подржали његов страначки колега Мирсад Мешић и ратни замјеник команданта Територијалне одбране у Сарајеву Заим Бацковић.

Посланик СНСД-а Лазар Продановић рекао је да Бећировићева резолуција представља познату причу бошњачких политичара.

- Она је у старту, што се тиче посланика из Српске, осуђена на пропаст. Овакве ствари без потребе изазивају тензије у Парламенту БиХ, а њихови аутори су свјесни да нема шансе да буду усвојене, па им служе да прикупе који политички поен. Бећировићева тврдња да прије Дејтона није ништа било валидно осим Републике БиХ то није ништа друго до нови покушај централизације БиХ. РС ће постојати, а БиХ може преживјети једино као високо децентрализована држава и зато се морају вратити надлежности отете од Српске - каже Продановић.

Нагласио је да је свој став о Сребреници предсједник РС Милорад Додик показао полагањем цвијећа у Меморијалном центру у Поточарима.

- За разлику од њега нисмо видјели ниједног представника бошњачког народа да је отишао и положио цвијеће на гробове жртава у Кравици и другим стратиштима око Сребренице, гдје су побијени Срби. То довољно говори о њиховом односу и пијетету према жртвама - рекао је Продановић.

Никога од посланика СДС-а у Представничком дому Парламента БиХ јуче нисмо успјели добити за коментар о резолуцији коју је предложио Бећировић.

Бећировићеве резолуције и закони

 

25. децембар 2014. године

Упутио резолуцију о Суторини. Предложио да Представнички дом оцијени неутемељеним и штетним приједлог уговора о државној граници између БиХ и Црне Горе, који је утврдио Савјет министара БиХ, а према којем би Суторина требало трајно да остане у саставу Црне Горе. Због ове резолуције нарушени односи између БиХ и Црне Горе, а није добила ни подршку у Парламенту БиХ.

 

9. јануар 2014. године

Предложио закон о празницима БиХ, у којем се као празници наводе Дан независности (1. март) и Дан државност БиХ (25. новембар), Нова година (1. и 2. јануар), Међународни празник рада (1. и 2. мај), Дан побједе над фашизмом и Дан Европе (9. мај), Дан приступања БиХ у чланство УН (22. мај) и Дан устанка против фашизма (27. јул). Предложио да се 11. јул обиљежава као Дан сјећања на жртве геноцида у Сребреници. У приједлогу није било Дана РС (9. мај) и дана када је потписан Дејтонски мировни споразум (21. новембар). Приједлог пао у Парламенту БиХ.

 

9. фебруар 2010. године

Упутио резолуцију о важности осуде геноцида у Сребреници и ратних злочина у БиХ за изградњу трајног мира. Ријеч је о документу којим би Представнички дом одао почаст свим жртвама и изразио најдубље саучешће породицама жртава геноцида у Сребреници, као и свим грађанима БиХ који су били жртве злочина. Приједлог није добио подршку посланика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана