Апелације из Српске неће бити разматране ове године

Срна
Апелације из Српске неће бити разматране ове године

Сарајево - Уставни суд БиХ највјероватније ове године неће разматрати апелације посланика Народне скупштине Републике Српске за оцјену уставности свих закона и осталих одлука и општих правних аката Парламента Федерације БиХ /ФБиХ/ од његовог конституисања послије избора 2014. године, те Закона о проглашењу 1. марта даном независности БиХ, а још није познато када ће то учинити.

Регистрар Уставног суда БиХ Звонко Мијан рекао је Срни да се још не зна када би ове апелације могле да се нађу на дневном реду пленарне сједнице Уставног суда БиХ, али да са сигурношћу може да се претпостави, с обзиром на обавезе међународних судија, да ће се и даље задржати ритам да су пленарне сједнице свака два мјесеца, што значи да би сљедећа требало да буде у јануару наредне године.


"Уставни суд БиХ прије почетка године утврђује програм који је углавном сваки пут исти и значи да се пленарне сједнице одржавају свака два мјесеца. Вјероватно ће на наредној пленарној сједници у сриједу, 30. новембра, бити утврђен распоред за идућу годину. У овом моменту то још немамо", појаснио је Мијан и подсјетио да се апелације о оцјени ставности пред Уставним судом БиХ разматрају само на пленарним сједницама.

Клуб посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске званично је 28. септембра Уставном суду БиХ упутио захтјев за оцјену уставности свих закона и осталих одлука и општих правних аката Парламента ФБиХ од његовог конституисања послије избора 2014. године.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Радован Вишковић појаснио је тада да је разлог за упућивање апелације чињеница да од 17 српских делегата, колико по Уставу БиХ и Изборном закону треба да их буде у Дому народа Парламента ФБиХ, има само 13, чиме су онемогућени да подигну заштиту виталног интереса на било које законско рјешење које се доноси у ФБиХ.

Према његовим ријечима, у Изборном закону БиХ експлицитно је наведено да не може бити конституисан дом народа било којег параламента док не буду изабрани представници сва три конститутивна народа.

Уз захтјев за оцјену уставности Уставном суду БиХ достављен је и списак од 43 законска рјешења која је у том периоду донио Парламент ФБиХ.

Посланици већине у Народној скупштни Републике Српске упутили су 11. октобра апелацију Уставном суду БиХ за оцјену уставности Закона о проглашењу 1. марта даном независности БиХ.

Вишковић је тада рекао да 1. март не одражава вољу свих народа који су конститутивни по Уставу БиХ.

"Тај датум је донесен без представника српског народа. Први март је искључиво везан за Бошњаке и Хрвате, а тиме се српски народ ставља у подређен положај. Уставни суд БиХ мора да штити права свих у БиХ, па и Срба. Први март се слави само у једном дијелу БиХ", истакао је Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана