Антон Касиповић: Изигран договор о Ревидираној стратегији

Жељка Домазет
Антон Касиповић: Изигран договор о Ревидираној стратегији

Сарајево, Бањалука - Неусвајање Ревидиране стратегије за процесуирање предмета ратних злочина, која је усаглашена још прије годину дана, представља лош знак и минирање договора, а ја нисам спреман да поново дам зелено свјетло за формирање неких радних група јер смо имали усаглашен документ.

Рекао је то јуче за “Глас Српске” министар правде Републике Српске након што су у уторак на сједници Савјета министара у техничком мандату функционери СДА - предсједавајући Денис Звиздић и министарка за људска права и избјеглице Семиха Боровац поново минирали усвајање тог кључног документа.

Касиповић каже да је то директан удар на документ који је усаглашен између представника у БиХ, ОЕБС-а и Европске комисије.

- Забрињава ме чињеница да оно што буде договорено у детаљима, па и у сваком зарезу и ријечи, унутар БиХ, потврде ОЕБС и међународне институције, запне негдје у БиХ. Запрепашћен сам да не може доживјети верификацију у Савјету министара - рекао је Касиповић.

На питање куда овакав однос, према усаглашеним документима и договору, води БиХ, каже да се као сваки нормалан човјек ужасава ратног злочина.

- Треба бринути да ли политичку ноту уносимо у процесуирање ратних злочина, прејудицирамо питање одговорности процесуирања, чекамо да нестану свједоци. Да ли оваквим односом правимо злочин послије злочина? Прибојавам се и молим све који су радили на изради стратегије да тај документ буде донесен. Ако то не урадимо сад из било којег разлога, ако поново отворимо причу о састанцима радних група, иновирању, новим односима у свему, то доводи Српску, па и мене лично, у ситуацију да одлучујем да ли убудуће радити у оквиру радних група. Нисам спреман и нећу допустити да људи из Министарства правде РС и институција које се баве овим питањима раде поново на нечем што су усагласили. Ово је мој став као министра. Немам усаглашен став Владе РС - казао је Касиповић.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је да Ревидирана стратегија треба да доведе до суживота и помирења, али да је очигледно да Бошњаци то не желе.

- Настоје очувати искривљену слику о једнима који су чинили злочине и другима који су жртве, што не одговара ономе што се дешавало деведесетих година прошлог вијека. Несувисла су образложења Дениса Звиздића и Семихе Боровац. Ти подаци су били дио материјала радне групе коју су чинили представници ентитета, Брчко дистрикта, институција БиХ, представници правосудне заједнице и Мисије ОЕБС-а - закључио је Којић.

Звиздићеви наводи нису јасни ни министру правде БиХ Јосипу Грубеши.

- Није јасно зашто спомиње бројке предмета када се стратегија бави циљевима и утврђује модалитете по којима ће бити рађена категоризација предмета и одређивано који ће их суд процесуирати - рекао је Грубеша “Гласу Српске”.

Предмети

У правосудним институција још је више стотина предмета који се односе на дешавања из рата. Према ранијим процјенама Суда и Тужилаштва БиХ, око 200 мање сложених предмета, од више од 500 колико је у Тужилаштву БиХ, требало би да буде уступљено у надлежност тужилаштвима Српске, ФБиХ и Брчко дистрикта. То је једна, како је раније истицано, од мјера које су и саставни дио ревидиране стратегије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана