Алексић: НАТО "имун" на тужбе обољелих од канцера

ГС
Foto: Tanjug

НАТО је, послије вишемјесечног ћутања на тужбе обољелих од канцера као посљедице бомбардовања осиромашеним уранијумом, одговорио позивањем на имунитет припадника Сјеверноатлантске алијансе који су учествовали у агресији на Србију и СР Југославију 1999. године, потврдио је данас адвокат Срђан Алексић.

Заступник људи који су тужили НАТО рекао је да је Алијанса на тужбе поднесене Вишем суду у Београду одговорила тако што је навела да има имунитет.

- Сматрамо да имунитет за ратне злочине не постоји и на рочишту, које очекујемо у октобру, оспорићемо наводе НАТО. На суду је да о томе одлучи - изјавио је Алексић за Вечерње новости.

Вишем суду у Београду до сада су достављене три тужбе против НАТО-а, уз захтјев за одштету полицјацу и двојици резервиста.

Они су 1999. године били стационирани на Косову и Метохији, а након тога су обољели од канцера, као посљедице бомбардоваља осиромашеним уранијумом.

Тужбе су поткријепљене љекарском документацијом и извјештајима вјештака судске медицине.

Алексић је најавио да наредне седмице у Србију стижу италијански адвокат Анђело Фјоре Тартаља и доктор Рита Чели, који ће се његовом тиму ставити на располагање.

Чели је у Риму вјештачила за Тартаљине клијенте, италијанске војнике, који су 1999. године били у мировној мисији на Косову и Метохији и годину дана након тога обољели од карцинома.

Тартаља је до сада добио 253 правоснажне пресуде против Министарства обране Италије, по тужбама италијанских војника обољелих од канцера, као посљедице боравка у мировној мисији у јужној српској покрајини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана