Актуелни лидери највећи фаворити

Ведрана Кулага
Актуелни лидери највећи фаворити

Бањалука - Водеће политичке партије у Српској и ФБиХ увелико припремају терен за одржавање страначких сабора и конгреса на којима ће бирати ново руководство, а први ће тај посао да заврше СНСД, ХДЗ БиХ и СББ.

Сабори те три партије заказани су за суботу, а према посљедњим прогнозама њихови актуелни лидери ће добити нове мандате на тим позицијама.

Сабор СНСД-а биће одржан у Источном Сарајеву, а најуже руководство странке јуче је усагласило посљедње детаље у вези са одржавањем тог скупа за који кажу да ће бити и радни и свечани.

Потпредсједник странке Радован Вишковић изјавио је да је све спремно за реорганизацију странке и промјену статута.

- Према постојећим информацијама нема других кандидата за предсједника странке, осим Милорада Додика - рекао је и додао да очекују да присуство око 800 делегата и 100 других гостију.

Истог дана, само у Мостару, ново руководство бираће и делегати ХДЗ-а БиХ, а извјесно је да ни ту неће бити значајних промјена. Предсједништво странке је дало једногласну подршку за нови мандат на челу странке актуелном предсједнику Драгану Човићу који је на протеклим изборима додатно учврстио своју позицију након што је побиједио у трци за хрватског члана Предсједништва БиХ.

Трећа странка која ће даљи пут одредити у суботу је СББ чији тренутни лидер Фахрудин Радончић такође има највише шанси да настави да води ту странку. На конгресу који ће бити одржан у Тузли делегати СББ-а требало да изаберу и Главни одбор, Надзорни одбор и Суд части странке.

Низ страначких сабора и конгреса биће настављен у мају. Тада би требало да буде одржана изборна скупштина СДС-а.

Лидер странке Младен Босић казао је раније да још није сигуран да ли ће се кандидовати за предсједника странке, али и да је увјерен да ће бити више кандидата за ту позицију. Као Босићев најозбиљнији противкандидат дуго се помиње предсједник Градског одбора СДС-а у Бијељини Мићо Мићић, а за челну позицију је, према наводима појединих портала, заинтересован и Ненад Стевандић, актуелни потпредсједник Народне скупштине РС.

Трећи конгрес Наше странке биће одржан средином маја, а лидер странке Денис Грац највјероватније ће бити реизабран.

И надлежни у СДА припремају терен за страначки конгрес који би требало да буде одржан 26. маја. СДА од смрти предсједника Сулејмана Тихића води замјеник предсједника и актуелни члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић који је већ најавио да ће се кандидовати за ту позицију, а у трку са њим могли би да уђу Шемсудин Мехмедовић и Адил Османовић.

У НДП-у би све требало да буде спремно за унутарстраначке изборе до краја јуна, а Сабор ПДП-а биће у септембру.

У ПДП-у истичу да би Младен Иванић, актуелни лидер, требало да још четири године буде предсједник, а ново руководство на редовном сабору у октобру требало би да добије и СДП БиХ.

Избор новог руководства:

СНСД         25. април

ХДЗ БиХ    25. април

СББ   25. април

Наша странка      16. мај

СДА  26. мај

СДС  мај

НДП јун

ПДП септембар

СДП  октобар

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана