Ако нема сједница, нема ни цијелих плата

Ведрана Кулага Симић
Ако нема сједница, нема ни цијелих плата

САРАЈЕВО - Након што су пречешљали пословне књиге и кључне акте на којима функционише Парламент БиХ, ревизори су оцијенили да има доста простора за злоупотребе те су указали надлежнима да под хитно морају дефинисати нова правила рада.

Због непостојања договора изборних побједника из октобра 2018. године о принципима на којима треба да почивају институције власти, током већег дијела прошле године није било сједница Представничког и Дома народа те радних тијела.

То је, како је наведено у ревизорском извјештају Парламента БиХ за 2019. годину Канцеларије за ревизију институција БиХ, негативно утицало на пут ка ЕУ, економски развој и генерално функционисање система.

- Сва специфична питања нефункционисања Парламента нису на било који начин регулисана ни препозната у законима и подзаконским актима, нити су на било који начин санкционисана, већ су напротив све плате и накнаде редовно исплаћиване, једнако као што су на располагању биле и све остале погодности, попут коришћења службених возила, путовања и друга. Те нелогичности упућују на то да Парламент још нема успостављен ефикасан и превентиван систем унутрашњих контрола који би одговорио на све изазове. На овакве појаве указујемо искључиво јер се, уз неефикасан рад, добрим дијелом рефлектују и на финансијско пословање јер су као што смо навели посланици и делегати током цијеле 2019. године остваривали сва своја финансијска и друга права - истакнуто је у извјештају и наглашено да је укупан расход Парламента лани премашио 13 милиона КМ.

Ревизори су утврдили да ни прошле године није било активности у погледу уграђивања у законске одредбе свих права које припадају посланицима и делегатима.

Укупни расходи за бруто плате и накнаде лани су износили 9,3 милиона, а ревизори су подсјетили да запослени имају право на топли оброк, превоз, одвојени живот, смјештај, мјесечни паушал, који је посебно споран, а износи 700 КМ сваки мјесец, без обзира на радне активности.

- На име паушала је исплаћено 475.927 КМ. Исплата је била аутоматски, као и ранијих година, за све укључујући и оне који су обављали позиције на два нивоа власти, а Парламент је у блокади готово цијелу годину. Сматрамо да се исплате за вријеме годишњег одмора или када није било активности домова не могу довести у везу са обављањем дужности, те нису оправдане - категорични су у Канцеларији за ревизију институција БиХ.

Пажња је поново скренута на обрачун накнаде за превоз на посао и са посла која је утврђивана по основу наведене километраже у захтјеву за остварење накнаде, а не на основу најкраће релације до посла. Ни сви путни налози нису уредно попуњавани, а спорни су и одређени рачуни настали током службених путовања.

Још једна спорна тачка су и издаци по основу рада у управним, надзорним и другим одборима и радним тијелима, за шта је искеширано лани 202.525 КМ. Уочено је да је мандат неким члановима одбора истекао завршетком 2018. године, па и 2017. године, али им је и лани накнада исплаћивана у континуитету, иако им није продужен мандат. Наставили су рад на основу  старих одлука о именовању што је, према ставу ревизије, недопустиво.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана