Академија, парада и концерти за Дан РС

Агенције
Академија, парада и концерти за Дан РС

Бањалука - Званичним протоколом обиљежавања Дана Републике 9. јануара идуће године предвиђене су цјелодневне активности на више локација у Бањалуци.

Прослава 25 година постојања РС, према утврђеном протоколу, почеће у јутарњим часовима и трајаће цијели дан, а централне локације биће Трг Крајине и дворана "Борик". У 9.30 часова на Тргу Крајине биће одржан образовно-забавни програм за дјецу, након чега ће око 11 часова концерт имати дјечији хор "Врапчићи". Од 13 часова на Тргу Крајине биће организована парада "25 година Републике Српске", након које слиједи културно-умјетнички програм.

Свечана академија биће одржана у 17 часова у дворани "Борик", а након тога програм се враћа на Трг Крајине, гдје ће у 19 часова почети концерт музичара из Српске, а тачку ће ставити београдска група "Легенде" концертом у 22 часа.

Уставни суд БиХ је прогласио неуставним дио Закона о празницима РС који прописује да се Дан Републике обиљежава 9. јануара, јер је истог дана и црквени празник Свети Стефан. Након тога је у РС одржан референдум, на којем се 99,8 одсто грађана изјаснило да жели да се Дан Републике прославља на овај датум. Народна скупштина РС је потом усвојила Закон о Дану РС, којим је предвиђено да 9. јануар буде обиљежаван и да се празнује као секуларни празник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана