Аеродром Требиње: Први летови 2022.године

Г.С.
Аеродром Требиње: Први летови 2022.године

Аеродром у Требињу Србија ће изградити до 2022. године, када би требало да полете први авиони, потврдили су у више наврата званичници Републике Србије.

Пројекат је резултат добрих односа и договора званичника Републике Српске и Србије. Након одлуке, половином године, одржани су први састанци радних група двију влада.

Од одлуке се неће одустати, потврдили су у више наврата из Владе Србије, преноси РТРС.

Стручњаци обје стране обишли су могуће локалитете у близини Требиња и узели у разматрање двије – подручје Мионића, западно од Требиња и плато Зубаца.

- Прве године, да би било економски исплативо, очекује се око педесет хиљада путника, што је велики број за прву годину, с обзиром да је нови аеродром, а процјена инвестиције је око педесет милиона евра - истакла је Зорана Михајловић, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструкуре Србије.

Из Министарства саобраћаја и веза Републике Српске, које у овом пројекту има улогу логистике, потврдили су да оперативни тим двију влада анализира потребне услове за изградњу.

У наредних петнаестак дана требало би да услиједи други састанак, када ће бити познато више детаља о моделима изградње и финансирања.

Аеродром у Херцеговини имао би изузетан значај за регију и Републику Српску.
- Без обзира на разна размишљања, да у близини имамо више аеродрома, ми у Градској управи и у Херцеговини сматрамо да је то кључан пројекат, и да ће уз овај заживјети и други пројекти - каже градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

Био би то и предуслов за повезивање двију привреда.

Због важности пројекта, градоначелник Требиња потврдио је да градска администрација стоји на располагању за евентуално рјешавање имовинско - правних односа и сва друга питања.

Чека се избор локације.

 - Нема разлога да сумњамо, посебно када је у питању Србија која је реализовала неколико пројеката у својој држави. Када су дошли, видјели смо да владају ситуацијом - додаје Ћурић.

- Ми бисмо могли завршити документацију, експропријацију и остало у току 2021. године, а први авиони би могли да полете 2022. године - нагласила је Михајловић.

Тај термин потврдио је и Александар Вучић, предсједник Србије, на овонедјељном састанку са највишим представницима Републике Српске.

Аеродромом и комплетном припадајућом инфраструктуром, управљала би Република Србија у наредних 30 - 35 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана