Зовко: Новац усмјерити на западни Балкан

Срна
Foto: ГС

СТРАЗБУР- Посланик у Европском парламенту Жељана Зовко изјавила је да, док је у овом парламенту, више ниједан цент из ИПА фондова неће бити потрошен за некога ко није из БиХ, Србије, Црне Горе и Сјеверне Македоније.

Зовко је на сједници Европског парламента рекла да људи одлазе у ЕУ умјесто да остају на западном Балкану.

Због тога је поручила посланицима да се више фокусирају на људе из ових земаља из сусједства ЕУ умјесто да мисле о себи, коментаришући на тај начин захтјеве да се из ИПА фондова финансира рад међународне администрације на западном Балкану.

На почетку свог излагања она се осврнула на декларацију са самита ЕУ - западни Балкан који је одржан на Брду код Крања, честитавши за подршку словеначком премијеру Јанезу Јанши, чија је влада наставила позитивну праксу Владе Хрватске како би земље Југоисточне Европе наставиле европски пут, те оствариле социјалне, економске и политичке реформе.

Зовко, која је суизвјестилац за програм "ИПА три", истакла је да је поносна што ће ЕУ у оквиру тог програма инвестирати 14 милијарди евра у западни Балкан, преноси Хрватски медијски сервис.

Она се посебно дотакла питања БиХ и похвалила позитиван примјер града Мостара, који је коначно добио Градско вијеће и новог градоначелника, као једину "свјетлу тачку" у извјештају Европске комисије о БиХ.

Зовко је поручила да БиХ има проблем са Изборним законом, неједнаким приступом међународне заједнице према сва три конститутивна народа, те да се и 26 година од потписивања Дејтонског мировног споразума чују позиви за финансирање међународне администрације у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана