Жељезничка станица у Будимпешти отворена за избјеглице, али возови не иду

Танјуг
Жељезничка станица у Будимпешти отворена за избјеглице, али возови не иду

Будимпешта - Главна жељезничка станица у мађарској престоници Будимпешти поново је отворена за избјеглице.

Ријека избеглица, који су два дана чекали испред жељезничке станице која је за њих била затворена јурнула је унутра, јавља BBC.

Ројтерс је јавио да на станици влада хаос, пошто мигранти, од којих многи са дјецом уз велико гурање, покушавају да уђу у воз и на врата и кроз прозоре.

Међутим, њихове наде да ће тај воз кренути разбила је жељезница Мађарске, саопштивши да се ниједан воз из безбједносних разлога неће упутити за западну Европу.

АФП извјештава да је главни улаз станице отворен нешто послије осам сати и да је један дио од око 2.000 миграната одмах кренуо да улази у воз.

Иначе током ноћи, полиција је наредила избјеглицама да испразне трг испред станице и да се премјесте у подземни пролаз или посебно одређену транзитну зону, јавио је тв канал М1. Они су то и послушали и више не узвикују пароле као раније, преноси агенција МТИ.

Стотине избјеглица је јуче протестовало испред станице Келети, док су се на трг испред станице поређали припадници мађарске интервентне полиције. Мађарска полиција спријечила око 2.000 њих да се укрцају на возове који саобраћају према Аустрији и Немачкој.

У међувремену, у Будимпешти је синић одржан скуп подршке избјеглицама, а против планираних измјена мађарске владе када је ријеч о политици према избјеглицама, јавила је МТИ.

Истовремено, у близини станице у месту Роске, радикални националистички Јобик одржао је, такође, демонстрације, на којима је затражено да јужне границе Мађарске буду "херметички" затворене како би се спријечио прилив илегалних улазака у земљу, што би могло довести до хуманитарне катастрофе, наводи МТИ.

Лидер Јобика Габор Вона рекао је да ће његова странка осигурати двотрећинску већину у парламенту потребну да њихов приједлог буде изгласан као закон.

Већину избјеглица чине Сиријци који желе да отпутују у Аустрију или Њемачку без одговарајућих докумената.

Мађарска, њемачка и аустријска полиција формирале су заједничке патроле које конторолишу возове који саобраћају од Будимпеште преко Беча до Минхена, док припадници мађарске и словачке полиције надгледају возове који иду за Братиславу.  

Хиљаде потписале петицију да Британија прими више избјеглица

Више од 20.000 људи до сада је потписало петицију којом се тражи да Велика Британија прими већи број избеглица, у тренутку док се Европа суочава са незабиљеженим таласом, махом сиријских миграната.

Петицијом се од британске владе тражи да прихвати више азиланата као и да повећа подршку избеглицама, пренио је АФП.

"Постоји глобална криза избјеглица. Британија не нуди азил у пропорционалној сразмјери у поређењу са осталим европским земљама", наводи се у петицији.

Британска влада је дужна да одговори пошто је број потписника петиције премашио 10.000, а ако та цифра достигне 100.000 људи, онда ће то питање бити размотрено у парламенту, наводи АФП.

У међувремену, Италија, Њемачка и Француска потписале су раније данас заједнички документ у којем су позвали на преиспитивање актуелних прописа Европске уније о азилу и на "фер" распоређивање избјеглица унутар ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана