Америчка полиција не убија само оружјем: Истраживање потврдило још једну страшну праксу

Мондо
Америчка полиција не убија само оружјем: Истраживање потврдило још једну страшну праксу

Више десетина смртних случајева у САД разоткрило је да постоји ризик од убризгавања седатива људима којима полиција одреди задржавање у притвору, показало је истраживање агенције АП спроведено у сарадњи са Фронтлајн ПБС и Центром за истраживачко новинарство Хауард.

Истраживање АП-а открило је да се током посљедњих 15 година готово непримјетно успоставила пракса давања седатива особама које је полиција задржала или одлучила да их стави у притвор и то уз подршку полицијских експерата и упитног, неутемељеног научног приступа.

Подсјећа се на случај хапшења Афроамериканца Деметриа Џексона (43) кога је ухапсила полиција у америчкој савезној држави Висконскин након дојаве о упаду на паркинг.
Полицајци су Џексона имобилисали електро-шокером, након чега је остао без ваздуха и жалио се да не може да дише.

Док је сједио на земљи са лисицама на рукама полицајци су му дали кисеоник преко маске за дисање, а по доласку хитне помоћи њему је убризган снажан седатив, наводно "да би се умирио".

За само неколико минута Џексоново срце је стало и он је након реанимације и двије недјеље проведене у болници преминуо.

Џексонова смрт 2021. године илуструје често скривени начин на који се завршавају кобни сусрети америчке полиције - не пуцањем из пиштоља официра, веć употребом медицинског шприца, наводи се у истраживању.

Најмање 94 особе умрле су од 2012. до 2021. године након што им је полиција давала седатив покушавајући да их обузда, а око половина умрлих су црнци, наводи се у резултатима истраживања.

Главни разлог толиког броја црних жртава је спорно здравствено стање названо "делиријум узбуђења".

Критичари кажу да симптоми код особа које су у таквом стању укључују "надљудску снагу" и високу толеранцију на бол, "што подсјећа на расистичке стереотипе о црнцима и доводи до пристрасних одлука о томе коме би требало давати седатив", преноси АП.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана