Руси напредују у Доњецкој области: Сирски признао да се ситуација на терену погоршала

ГС
Руси напредују у Доњецкој области: Сирски признао да се ситуација на терену погоршала

КИЈЕВ, МОСКВА - Рат у Украјини ушао је у 795. дан. Москва оптужује Кијев да је у посљедња 24 сата бомбардовао више села и градова које контролише Русија.

Са друге стране, главнокомандујући украјинске војске потврдио је да се ситуација на истоку земље погоршала. Кремљ демантује наводе да ће уступити дио освојених територија у замјену за замрзнуту руску имовину, док Зеленски сматра да је вријеме да се отпочну и фактички преговори о приступању Украјине ЕУ.

Настављају се сукоби на истоку Украјине, а најжешће борбе током претходног дана вођене су у Доњецкој, Запорошкој и Херсонској области.

Москва тврди је заузела село Новобахмутовку у Доњецком региону, као и да су најмање четири особе погинуле у украјинском гранатирању градова и села у подручјима Запорожја и Херсона.

Са друге стране, главнокомандујући Војске Украјине Олександар Сирски наводи да се ситуација на терену погоршала и да трупе заузимају нове позиције западно од Бердичија, Семеновке и Новомихајловке.

Док трају борбе, Кијев ишчекује америчку испоруку оружја и муниције и нада се да ће најављени споразум о безбједносним гаранцијама са Сједињеним Државама бити најчвршћи међународни договор за одбрану земље.

Кремљ је демантовао наводе да би уступио поједине освојене територије у замјену за одмрзавање дијела замрзнуте руске имовине на Западу.

Владимир Зеленски наставља дипломатску мисију и у Европској унији. Он сматра да је држава, у том погледу, испунила све услове за фактички почетак преговора о приступању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана